fallback

Посещението на Си Дзинпин в Москва - богато на споразумения и перспективи

Руско-китайското сближаване продължава четвърта година

10:04 | 05.07.17 г. 2

Приключилото вчера посещение на китайския президент Си Дзинпин в Москва бе "крайно богато на споразумения и перспективи", пише руският в. "Комерсант".

Визитата премина в делова атмосфера - руско-китайското сближаване продължава четвърта година и страните смениха сделките за мегапроекти (много от които в крайна сметка излизаха кухи) с не толкова зрелищни, но по-практични контакти.

Не на последно място благодарение на тази политика двустранният стокообмен за първите 4 месеца на 2017 г. нарасна почти с 37 на сто. И Русия бе единствената голяма страна, чиято търговия с КНР осезаемо се разшири миналата година - с 3,9 процента, отбелязва изданието.

По време на президентското посещение делегациите създадоха няколко инвестиционни фонда, обсъдиха инициатива за улесняване на търговските процедури в Евразия, подписаха и спогодба за съвместно производство на анимационен филм.

За политическата част от срещата на Си Дзинпин с руския президент Владимир Путин даде тон вчерашният опит с балистична ракета, извършен от Северна Корея. Китайският лидер разказа впоследствие, че двамата външни министри са подписали общо изявление по проблемите на Корейския полуостров.

Москва и Пекин призоваха Пхенян да спазва резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и предложиха да бъдат едновременно замразени ракетно-ядрената програма на Северна Корея и съвместните военни учения на САЩ и Южна Корея. Де факто Москва се присъедини към предложението за "двойно замразяване", направено през март от китайския външен министър Ван И. Съвместното изявление на двете дипломатически ведомства осъжда севернокорейския ракетен пуск, но общият му тон е по-скоро помирителен, посочва всекидневникът. 

Китай е основният търговски партньор на Русия и нейният основен външнополитически съюзник. През 21-и век от него до голяма степен ще зависят и световната политика, и световната икономика, изтъква "Комерсант", който описва в специално приложение структурата на "китайската държавна машина - една от най-древните и най-сложните в света".

"Всичко (по време на президентското посещение) целеше да подчертае засилващото се руско-китайско сближаване", пише "Взгляд". Онлайн изданието припомня думи на Владимир Путин от миналата година, че връзките между двете страни е вече недостатъчно да се наричат просто "стратегическо взаимодействие" и трябва да се измисли друг термин.

Вчера Путин награди госта с висшето отличие на Русия, ордена "Св. апостол Андрей Първозвани". Това бе "неочакван, но логичен символ на руско-китайското сближаване", "абсолютно нестандартно решение" за руската практика по наградите и за отношенията на страната с Китай, коментира електронният вестник, признавайки за "наистина важна личната роля на председателя на КНР" в двустранните връзки.

Си Дзинпин получи висшата награда на Русия напълно заслужено. Той наистина е най-силният китайски лидер от времето на Дън Сяопин и съзнателно насочва нещата към укрепване на отношенията между двете съседни страни, се казва в статията.

"Взгляд" обръща внимание и на "конкретната нагласа на Пекин и Москва, които дават взаимни уверения, че отношенията им с Вашингтон няма да се подобряват за сметка на руските или на китайските интереси. И тук е много голяма ролята на личното доверие между двамата лидери", заявява изданието.

Москва и Пекин обаче "не говорят за съюз и съюзнически отношения", по-специално "в стремеж да подчертаят, че двете страни са равни, а сътрудничеството им не е насочено срещу когото и да било".

Обаче "фактически става дума за най-дълбока степен на сътрудничество и координация на действията на международната арена", защото Русия и Китай "сега наистина имат възможност да постигнат с общи усилия най-важни промени - и в самите страни, и в международната обстановка", допълва "Взгляд".

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:59 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още