fallback

Азиатските пазари затвориха смесено и с фокус върху петрола

Инвеститорите продължават да анализират новините около Катар и отношенията в Близкия изток

12:33 | 06.06.17 г.

Азиатските пазари се търгуваха смесено във вторник след пониженията на Wall Street, като пазарите анализират въздействието на дипломатическото напрежение между Катар и други страни от Близкия изток, съобщава CNBC.

Японският Nikkei 225 разшири загубата, като затвори с понижение от 0,95% до 19 979,90 пункта. Австралийският ASX 200 изтри 1,52% до 5 667,5 пункта под натиска на спада на подиндексите на комуналните услуги, финансите и енергията. Акциите на повечето банки и производители на основни ресурси също се търгуваха на червена територия.

Китайските пазари отчетоха ръстове, като Shanghai Composite прибави 0,35% към стойността си до 3 102,33 пункта, а Shenzhen Composite нарасна с 0,54% до 1 810,80 пункта. В Хонконг Hang Seng се повиши с 0,54%. Южнокитайските пазари бяха затворени заради официален празник.

Инвеститорите продължават да анализират новините около Саудитска Арабия и други страни от Близкия изток, които прекъснаха дипломатическите си връзки с Катар, най-големият износител на природен газ в света.

BMI Research отбелязва, че има "малък риск" за цените и търговските потоци на пазарите на втечнен природен газ поради ниския риск от прекъсване на транзитните маршрути.

Фючърсите върху петрола сорт Брент поскъпнаха с 0,08% до 49,51 долара за барел, ревизирайки загубата от предходната сесия, а върху американския лек суров петрол повишиха цената си с 0,06% до 47,43 долара за барел.

„Цените на петрола първоначално скочиха заради геополитическото напрежение, но се понижиха до нивата от петък, след като пазарите осъзнаха, че Катар е малък производител на петрол“, коментира стратегът на Mizuho Bank Уейлян Чан.

Tой изрази загриженост, че недоверието между Иран и другите страни от Персийския залив може потенциално да доведе до неспазване на производствените ограничения, за които се договориха членките на ОПЕК.

Австралийският долар се разменяше за 0,7496 долара след решението на Австралийската централна банка да не променя нивото на лихвените проценти в сравнение с 0,7482 долара преди решението на банката. Според икономистите данните за БВП през първото тримесечие, които трябва да излязат по-късно тази седмица, ще влияят повече на австралийската валута, отколкото решението на централната банка.

Доларовият индекс се търгуваше на ниво от 96,569 пункта тази сутрин, след като по-рано през сесията се понижи до седеммесечно дъно. Американската валута отслабна и спрямо йената, като се разменяше за 109,69 йени за един долар в сравнение с нивата от 110 йени за долар от миналата седмица.

Британският паунд се разменяше за 1,2921 долара преди предсрочните избори във Великобритания тази седмица. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:12 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още