fallback

Акциите на азиатските пазари се търгуваха предимно с понижения

Цените на петрола се възстановиха

12:30 | 28.04.17 г.

Акциите на азиатските пазари се търгуваха с понижения в днешната сесия след коментарите на американския президент Доналд Тръмп за прекратяване на търговските споразумения с Южна Корея

Южнокорейският Kospi първоначално беше на зелена територия, но се понижи след публикацията, в която американският президент Доналд Тръмп заплашва да прекрати търговските споразумения със страната. Президентът на САЩ не отрече и възможността да се стигне до голям конфликт със Северна Корея заради ядрената и ракетната й програма.

Kospi затвори със спад от 0,18% до 2 205,44 долара. Валутната двойка долар/вон се търгува с понижения след коментарите на Тръмп, като един долар се разменяше за 1 136,35 южнокорейски вона.

Акциите на автомобилните производители също поевтиняха, като книжата на Hyundai Motors затвориха със спад в цената от над 2%. Корейските търговци на дребно също бяха под натиск, като акциите на Lotte Himart поевтиняха с 2,83%, а E-mart записа спад от 2,13%.

Основният японски индекс Nikkei 225 се понижи с 0,29% до 19 196,74 пункта. Австралийският бенчмарк ASX 200 отчете спад от 0,04% до 5 924,1 пункта.

Търговията на китайските континентални пазари приключи с повишения, като Shanghai Composite нарасна с 0,08%, а Shenzhen Composite прибави 0,362 пункта. В Хонконг Hang Seng се понижи с 0,45%.

Източник: CNBC

От по-важните макроикономически новини стана ясно, че базисните потребителски цени в Япония нарастват с по-бавен темп от очакваното през март, а разходите на домакинствата се понижават също повече от прогнозираното. Порцията данни е притеснителен сигнал за централната банка, тъй като показва, че вътрешното търсене не е достатъчно силно, за да създаде устойчива инфлация.

В същото време Японската централна банка (ЯЦБ) повиши очакванията си за развитието на икономиката на страната, но остави паричната си политика без промяна след края на своето заседание в четвъртък.

Според анализа на банката японската икономика ще продължи да се разширява с добро темпо през цялата фискална 2017-2018 г. на фона на облекчените финансови условия и продължаващата икономическа експанзия зад граница.

Валутната двойка долар/йена се търгуваше с повишения до 111,3 йени за един долар по-рано през сесията, но след това се понижи до 111,2 йени за долар. В началото на седмицата доларът се търгуваше на ниво от 109,68 йени.

В същото време евро/долар се понижи за трета поредна сесия до 1,0877 долара за едно евро. Еврото скочи до 5,5-месечен връх в началото на седмицата след първия тур на президентските избори във Франция, в който победи Еманюел Макрон.

Акциите на японската компания за игри Nintendo поскъпнаха с 2,11%, след като компанията обяви, че прогнозира 121% ръст на оперативната печалба през новата фискална година. Nintendo очаква да продаде 10 млн. от новите конзоли Switch.

Доларовият индекс се повиши спрямо кошницата от валути до 99,17 пункта. Австралийският долар се разменяше за 0,7473 долара, но като цяло през седмицата очерта понижаващ се тренд.

Цените на петрола се възстановиха, като фючърсите върху американския лек суров петрол поскъпнаха с 1% до 49,47 долара за барел, а тези върху сорта Брент повишиха цената си с 0,95% до 51,93 долара за барел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:10 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още