fallback

САЩ се готвят за сериозни икономически санкции срещу Северна Корея

Сред мерките са забрана за доставки на петрол за страната, както и санкции за китайски банки, опериращи в Северна Корея

11:04 | 13.04.17 г. 1

Администрацията на Доналд Тръмп се готви за тежки санкции срещу Северна Корея, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Според агенцията САЩ се подготвят за ембарго за доставки на петрол в Северна Корея и на вноса на корейски стоки – основно морски продукти и въглища.

Тръмп обмисля още и забраната на самолети на Северна Корея да пресичат въздушното пространство на други страни, а на корабите им – достъп до пристанища. Ще има санкции и за китайски банки, които извършват операции в страната, а на граждани на Северна Корея ще бъде забранено да работят в чужбина.

Може да се стигне и до конфискуване на активи на лидера на страната Ким Чен Ун и неговото семейство в чужбина.

Според източниците на Ройтерс решението за тежки икономически и дипломатически санкции вече е взето и екипът от експерти в областта на националната сигурност вече изработват самите мерки. Целта е да откажат Пхенян от плановете му да се сдобие с ядрено оръжие и от ракетната му програма.

Някои от ограниченията ще бъдат предложени в Съвета за сигурност на ООН, където Китай има право на вето. Но други мерки ще бъдат наложени едностранно от САЩ.

САЩ вече изпрати „армада“, според описанието на президента си, от военни кораби в региона, което предизвика гневна реакция на Пхенян. Тези действия повдигат сериозни опасения за ескалация на напрежението.

Още след ракетния обстрел на сирийската военна база край Хомс се появиха коментари, че следващата цел на САЩ ще бъде Северна Корея. В деня на атаката Доналд Тръмп се срещна с китайския си колега Си Дзинпин.

Всъщност той прекъсна официалния си обяд с китайския гост, за да съобщи пред медиите за извършения обстрел на сирийската база, за която Запада има подозрения, че оттам е тръгнала химическата атака срещу сирийския град Хан Шейхун.

Междувременно държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че маневрите на бойни кораби на САЩ в района на Корейския полуостров са планирани и нямат конкретна военна цел. Коментарът му бе направен след среща в Москва с руския му колега Сергей Лавров, предаде ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:09 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още