fallback

Цената на петрола реагира с повишения на въздушните удари в Сирия*

Пазарите за кратко записаха резки повишения след новината, но търговията започна да се успокоява

08:14 | 07.04.17 г.

Цената на петрола тръгна нагоре след ударите, които извърши САЩ във военна база в Сирия, съобщават световните агенции. Пазарите реагираха с ръст на цената на злетото, укрепване на щатския долар и спад на водещите индекси на азиатските пазари.

Инвеститорите днес се подготвяха за тежък ден - с данни за трудовия пазар в САЩ и резултатите от първата среща между президентите на САЩ и Китай. Очаква се двамата да дискутират основно ракетните изпитания на Северна Корея.

И точно тогава американският президент Доналд Тръмп нареди въздушни удари в Сирия, пише Bloomberg. Този ход има и своето отражение върху търговията. Златото, основният защитен за инвестициите актив, достигна най-високата си стойност от началото на ноември 2016 година насам. Ценният метал поскъпва с 1,3% до 1 267,43 долара за трой унция и е напът да затвори четвърта поредна седмица с ръстове, изчислява CNBC.

Напрежението в Сирия се отрази върху петролните пазари с ръст на цената на основните сортове. Реакцията е нормална, тъй като ударът е в близост до Ормузкия пролив и може да наруши доставките на петрол.

Европейският Brent първоначално записа увеличение от 2%, но в следващите часове търговията се успокои и този сорт петрол поскъпва с 1,48% до 55,70 долара за барел. Лекият суров петрол се търгува за 52,56 долара за барел, което представлява повишение от 1,66 на сто.

Успокоението се дължи на факта, че няма нарушения на петролната инфраструктура, обясняват анализатори пред CNBC.

Стойността на долара за кратко достигна най-високата си стойност за последните три седмици спрямо основните валути. И на валутните пазари обаче вече има успокоение.

На фондовите пазари инвеститорите търсеха мотив, за да започнат разпродажбите, коментира от своя страна Bloomberg. Несигурността, която ще последва след ударите на САЩ, е основание за това и основните индекси на азиатските борси изтриха част от първоначалните ръстове и тръгнаха надолу.

В момента обаче движението е разнопосочно. Nikkei напредва с 0,65% до 18 718,68 пункта. Водещият индекс на борсата в Хонконг обаче губи 0,56% от стойността си до 24 137,11 пункта. ASX 200 в Австралия записва спад от 0,2% до 5 842,9 пункта.

* Данните са актуални към 8:05 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:06 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още