fallback

Ли Къцян: Китай не иска търговска война със САЩ

Пекин няма намерение да отслаби местната си валута, за да увеличи износа, твърди китайският премиер

23:45 | 15.03.17 г.
Автор - снимка
Създател

Китай не иска търговска война със САЩ. Това заяви премиерът на Поднебесната империя Ли Къцян, описвайки себе си като оптимист за отношенията между двете страни, съобщава Wall Street Journal. 

„Една търговска война няма да направи нашата търговия по-справедлива“, заяви той по време на пресконференция след края на годишната сесия на китайския законодателен орган.

Влиянието от подобен ход ще се усети най-вече от чуждестранните и особено от американските компании, допълни Къцян, позовавайки се на доклад от неназован международен мозъчен тръст.

Страната подкрепя глобализацията и свободната търговия и ще ускори отварянето на икономиката си, каза още Къцян, цитиран от Ройтерс. „Китай ще участва в регионалните договори за свободна търговия“, поясни той.

По думите му Китай няма намерение да отслаби местната си валута, за да увеличи износа. Тази негова декларация е в отговор на американския президент Доналд Тръмп, който определи страната като валутен манипулатор и заплаши да наложи данъчни тарифи в размер на 45% върху китайските стоки с оглед на нередни търговски практики.

Премиерът на Китай също така отбеляза, че обменният курс на юана ще остане като цяло стабилен и че валутните резерви на страната са достатъчни за покриване на плащания при вноса на стоки и за изплащане на краткосрочни външни задължения.

Ли Къцян определи като слаби новите по-ниски прогнози на властите в Пекин за растежа на втората по сила световна икономика. Китайското правителство понижи целта си за икономическия растеж през 2017 година до около 6,5% от заложения година по-рано диапазон за повишаване на БВП между 6,5% и 7,0%. Според него обаче тази цел не е нито ниска, нито лесна за постигане.

Китай може да поддържа средновисок икономически растеж в обозримо бъдеще и ще продължи да бъде основен двигател на световната икономика, допълни той.

Вижте повече в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:35 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още