fallback

Колебание обзе азиатските пазари

Фед и европейската политическа нестабилност остават във фокуса на инвеститорите

11:16 | 14.03.17 г.
Автор - снимка
Редактор

Колебание обзе азиатските пазари във вторник преди двудневната среща на Федералния резерв на САЩ, на която ще стане ясно ще има ли промяна в монетарната политика, както и на фона на европейската политическа несигурност, пише CNBC.

Пазарните очаквания за повишаване на лихвените проценти достигнаха 93% според данни на FedWatch от тази сутрин. “Стабилният растеж на заетостта в САЩ през февруари, понижаването на безработицата и покачването на заплатите повишава очакванията, че Фед ще предприеме промяна в сряда“, коментира Шейн Оливър, ръководител на инвестициионните стратегии и главен икономист на AMP Capital.

"Извън темата за решението на Фед европейската политическа несигурност също може да повлияе на азиатските акции", коментира от своя страна Маргарет Янг, пазарен анализатор в CMC Market.

Азиатските пазари са под влиянието и на плановете на Великобритания за Brexit и вероятността британският премиер Тереза Мей да задейства член 50, с което официално да стартира процеса на напускане.

Еврото се търгуваше на ниво от 1,0644 долара към 9 часа българско време, отслабвайки спрямо нивата от 1,05 долара през минлата седмица. Паундът също поевтиня спрямо американската валута до 1,2165 за един паунд.

Японският Nikkei 225 финишира със спад от 0,12% до 19 609,5 пункта - първо понижение от четири сесии насам, коментира Джулиет Сали от Bloomberg в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Акциите на Toshiba понижиха стойността си с 8,8% по време на сутрешната търговия, като това беше най-големият спад в рамките на деня от близо три седмици. След това книжата на компанията съумяха да обърнат посоката и записаха ръст от 0,47%. Японската технологична компания обяви, че няма да спази крайния срок за обявяването на финансовите си резултати за третото си фискално тримесечие, с което нанесе нов удар върху доверието на инвеститорите.

Източник: CNBC

Австралийският ASX 200 прибави 0,03% до 5 759,1 пункта. Южнокорейският Kospi нарасна с 0,76% до 2 133,78 пункта, въпреки продължаващата политическа несигурност в страната.

Търговията на китайските континентални пазари беше смесена, като Shanghai composite нарасна с 0,05% до 3 238,62 пункта, а Shenzhen composite отстъпи с 0,14%, понижавайки се до 2 027,1 пункта.

В макроикономически план данните от януари и февруари в Китай обрисуваха една по-розова картина за втората най-голяма икономика. Индустриалното производство отчете ръст от 6,3% през първите два месеца от годината спрямо година по-рано. Частните инвестиции са се увеличили с 6,7% спрямо 3,2% през същия период на миналата година.

При продажбите на дребно данните не отговориха на очакванията, след като нараснаха с 9,5% през януари и февруари на годишна база, което е по-малко от прогнозата на анализаторите за ръст от 10,5%.

В Хонконг Hang Seng се понижи с 0,15% към 9 часа сутринта българско време.

На валутния пазар доларовият индекс се повиши спрямо кошницата от валути до 101,5 пункта, над нивата от 101,2 пункта от вчера. Йената отслабна спрямо долара до 115,07 йени за един долар, докато австралийският долар се разменяше за 0,7551 долара.

На петролния пазар цените започнаха да се възстановяват от загубите, като по време на азиатската сесия фючърсите върху сорта Брент поскъпнаха с 0,12% до 51,29 долара за барел, докато тези върху американския лек суров петрол повишиха цената си с 0,04% до 48,42 долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:54 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още