fallback

Южнокорейските акции скочиха след отстраняването на президента

Единствено пазарът в Хонконг отчете спад в последната за седмицата сесия

11:20 | 10.03.17 г.

Южнокорейските акции поскъпнаха на фона на нарастващата политическа несигурност, след като Конституционният съд на Южна Корея реши официално да отстрани президента Пак Гън-хе, съобщава CNBC.

Пак е първият демократично избран лидер на Южна Корея след идването на демокрацията през 80-те години на ХХ-ти век, който е отстранен от власт.

Парламентът гласува за импийчмънт през декември след масови улични протести с призиви за оставката на президента заради шумен политически скандал, в който бяха замесени Пак и нейна приятелка.

Южнокорейският Kospi нарасна с 0,3% до 2 097,35 пункта след решението на Конституционния съд. „Това решение ще тласне страната в политическа несигурност в близко бъдеще и е възможна ескалация и на икономическите рискове пред Южна Корея“, коментира Раджив Бисвас, главен икономист за Азиатско-тихоокеанския регион на IHS Markit. По думите му страната влиза в "политически вакуум в момент, когато напрежението ескалира до критичната си точка".

Южнокорейските компании с бизнес в Китай са под натиск, включително бойкоти и кибер атаки, заради противоракетната отбранителна система, подкрепяна от САЩ, която Пекин вижда като заплаха. Търговските отношения с Китай са много важни за Южна Корея, тъй като износът ѝ към Поднебесната империя възлиза на 25% от общия експорт, според данни на IHS Markit.

Китайските континентални пазари се търгуваха смесено, като Shanghai composite се понижи с 0,13% до 3 212,42, а Shenzhen composite нарасна с малко над 2% до 2 013,64 пункта. В Хонконг Hang Seng се понижи с 0,27% в следобедната сесия.

Източник: CNBC

Японският Nikkei 225 прибави 1,48% към стойността си до 19 604,61 пункта на фона на отслабването на йената спрямо долара.

Австралийският ASX 200 също финишира на позитивна територия, нараствайки с 0,6% до 5 811,2 пункта.

Във фокуса на инвеститорите са данните за заетостта в САЩ през февруари, които ще бъдат обявени по-късно през деня. Статистиката е индикатор за това дали Федералният резерв ще повиши лихвените проценти на срещата си следващата седмица.

„Това е последният елемент от пъзела на лихвените проценти, който Фед предстои да нареди. Досега той имаше много агресивен тон, когато става въпрос за лихвени проценти“, коментира Наиим Аслам, главен пазарен анализатор на ThinkMarkets.

На валутния пазар доларовият индекс се търгува на ниво от 101,92 пункта, падайки под 102 пункта, където беше по време на сутрешната търговия. Йената отслабна до 115,42 йени за долар, докато австралийският долар се разменяше за 0,7521 долара.

По време на азиатската сесия фючърсите върху американския лек суров петрол поскъпнаха с 0,81% до 49,68 долара за барел, оставайки под границата от 50 долара. Тези върху сорта Брент прибавиха към цената си 0,67% до 52,54 долара за барел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:49 | 18.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още