fallback

Инвеститорите на азиатските пазари останаха предпазливи в очакване на Йелън

Пред Конгреса Йелън ще трябва да отговори на важни въпроси като това каква ще бъде ролята на Фед, ако банките се окажат в много различна ситуация

11:49 | 14.02.17 г.
Автор - снимка
Редактор

Азиатските индекси се понижиха във вторник, като инвеститорите останаха предпазливи в очакване на изказването на председателя на Федералния резерв (Фед) на САЩ Джанет Йелън пред Конгреса във вторник и сряда и коментарите ѝ за банковите регулации и движението на лихвените проценти, съобщава CNBC.

Изправена пред законодателите, Йелън ще трябва да отговори на важни въпроси като това каква ще бъде ролята на Фед, ако банките се окажат в много различна ситуация под ръководството на новия президент Доналд Тръмп.

Новоизбраният стопанин на Белия дом се обяви за финансови дерегулации и промяна на банковите правила. 

„Пазарите очакват потвърждение на позицията на Фед за постепенна нормализация на лихвеното равнище, като в същото време смятат, че Йелън да остане в позиция на изчакване по отношение на намеренията на Тръмп за нови промени във фискалната политика“, коментира Чанг Уей Лян, икономист от Mizuho Bank.

Според Лян има риск Йелън да се обяви за необходимостта от по-строга монетарната политика, в случай че фискалните стимули на Тръмп доведат до повишен ценови натиск в икономика със стабилен пазар на труда.

На този фон австралийският бенчмарк ASX 200 затвори със спад от 0,09% до 5 775,24 пункта. Индексът на бизнес доверието на National Australia Bank достигна 9-годишен връх, след като компаниите отчетоха ръст на продажбите и стабилни печалби.

Източник: CNBC

Акциите на по-големите компании от минната индустрия се търгуваха смесено, като книжата на Rio Tinto поскъпнаха с 0,28%, на Fortescue Metals се търгуваха почти без промяна, а на BHP BIlliton понижиха цената си с 0,91%.

В същото време на китайските континентални пазари търговията премина без съществени изменения след данни за ръст от 2,5% на потребителските цени в Китай на годишна база през януари до най-високото си ниво от 2014 г. насам.

От известно време насам Китай се опитва да се справи с охлаждането на процъфтяващата години наред икономика. Въпреки това през последните години има все повече признаци, че втората по големина в света икономика след тази на САЩ се стабилизира.

Индексът Shanghai composite затвори почти без изменение на ниво от 3 218,38 пункта, а Shenzhen composite, също без съществени промени, приключи на 1 964,32 пункта. В Хонконг Hang Seng също се търгува без изменение в средата на следобедната сесия.

Японският Nikkei 225 изтри 1,13% от стойността си до 19 238,98 пункта. По-рано японският финансов министър Таро Асо заяви, че ще отнеме време Токио и Вашингтон да подготвят рамката на своя двустранен икономически диалог. В понеделник японският премиер Шиндзо Абе заяви, че се надява вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс да посети Япония възможно най-скоро. Пенс и японският финансов министър ще ръководят икономическия диалог между двете страни. Абе добави, че диалогът ще засяга макроикономическата политика, различни проекти и търговските правила.

Междувременно акциите на Toshiba поевтиняха с 8,01%, след като японският технологичен концерн неочаквано отложи обявяването на финансовите си резултати за тримесечието между октомври и декември, както и разкриването на загубата, свързана със своя бизнес с ядрена енергия.

Toshiba беше заявила, че ще обяви данните за отписването по обяд, заедно с най-новата си прогноза. Но по-късно обяви в имейл, че “не е готова” да предостави подробности. Информационната агенция Kyodo обяви, позовавайки се на финансов източник, че отлагането се дължи на проблемите на Toshiba в дискусиите с одиторите. Всичко това понижи цената на акциите, тъй като инвеститорите са притеснени за бъдещето на компанията.

Южнокорейският Kospi отчете спад от 0,2% до 2 074,57 пункта на фона на продължаващия политически скандал в страната.

По време на азиатската сесия доларът се отдалечи от триседмичния връх, като падна под 111 пункта, търгувайки се на ниво от 100,84 пункта спрямо кошницата от валути. Йената се търгува на ниво от 113,43 йени за долар, а австралийският долар се разменяше за 0,7677 щатски долара.

Към 11:20 часа българско време фючърсите върху сорта Брент поскъпват с 0,92% до 56,10 долара за барел, а тези върху американския лек суров петрол прибавят към цената си 0,83% до 53,37 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:45 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още