fallback

Енергийните компании в Азия бяха под натиск в последната за 2016 борсова сесия

Shenzhen composite е най-лошо представилият се азиатски индекс през 2016 г., пакистанският Karachi All-Share - най-добре представилият се

11:26 | 30.12.16 г.
Автор - снимка
Редактор

Азиатските акции се търгуваха смесено в последния борсов ден на годината, като понижението в цените на петрола се отрази негативно на акциите на енергийните компании, съобщава MarketWatch.

През отминаващата година китайският индекс Shenzhen composite беше най-лошо представилият се азиатски индекс, като отчита спад от 15% през 12-те месеца, докато пакистанският Karachi All-Share Index е големият победител на азиатските пазари с годишен ръст от 45%, отбелязва CNBC.

Японският Nikkei 225 финишира сесията с понижение от 0,16%, продължавайки спадовете от четвъртък. Въпреки това той приключи на ниво от над 19 033 пункта, като това е първата петгодишна серия от повишения от 1990 г. насам, коментира Шоко Тани, анализатор в Nomura. За годината Nikkei отчита скромния ръст от 0,4%.

Източник: CNBC

Акциите на производителя на въздушни възглавници Takata се изстреляха нагоре с 21,22% след новините, че компанията може да постигне споразумение с американското Министерство на правосъдието за плащането на глоба  до 1 млрд. долара преди Барак Обама да напусне Белия дом. Срещу Takata има обвинения заради дефектни елементи в системите на въздушните възглавници.

Акциите на японската технологична компания Toshiba поскъпнаха с 9,43%, след като страховете за загуба в размер на няколко милиарда долара надделяха на фондовата борса през седмицата, понижавайки цената на акциите с 36% за една седмица.  Във вторник мениджмънтът на компанията обяви, че разходите за проектите за ядрени електроцентрали на наскоро придобитото от американското ѝ дружество Westinghouse Electric ядрено поделение на Chicago Bridge & Iron (CB&I) ще са много по-високи от очакваното досега.

В същото време австралийският ASX 200 отписа 0,58%, след като върху него натежаха пониженията при финансовите компании. Въпреки това златото се радваше на повишения, като акциите на Evolution Mining поскъпнаха с 10%, а на  Newcrest Mining повишиха цената си с 5,14%.

Австралийският бенчмарк приключва годината с ръст от 7%, докато основният индекс на Нова Зеландия изпраща 2016 г. с покачване от 9%.

В Хонконг Hang Seng скочи с 1,1%, нараствайки за трета поредна сесия, като финансовите AIA и  ICBC прибавиха по 2% към цената на книжата си. Индексът приключва годината с ръст от 0,4%.

Тайванските акции се радваха на рали в последния борсов ден от 2016 г., благодарение на покачванията от близо 1% на TSMC и UMC. Основният индекс успя да прибави през годината 11% към стойността си.

На китайските континентални пазари Shanghai composite нарасна с 0,24%, като изтри цели 12% от стойността си през отиващата си година. Юанът се записва в историята като най-зле представилата се азиатска валута през 2016 г., като поевтинява с 6,6% спрямо долара.

Доларовият индекс загуби 0,7% от стойността си в последните пет борсови сесии, като отписа 0,3% в ранната азиатска търговия в петък. Това повиши стойността на йената с 0,3% спрямо долара, правейки японските стоки за износ по-скъпи.

Цената на по-активно търгуваните фючърси върху сорта Брент с доставка през март се понижи с 0,2% по време на американската сесия, като се възстанови леко по време на ранната азиатска търговия до 56,92 долара за барел.

Акциите на енергийните компании от региона поевтиняха, като тези на Japan Petroleum отписаха 1,63% от цената си. В Австралия книжата на Woodside Petroleum се разделиха с 1,83% от цената си.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:20 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още