fallback

Китай си поставя цел за "забележим напредък" в структурните реформи през 2017 г.

Стабилността ше е лайтмотивът на икономическите планове на правителството на страната

18:00 | 17.12.16 г. 4
Автор - снимка
Създател

Стабилността ще бъде лайтмотивът на икономическите планове на правителството на Китай през следващата година, предава ТАСС, позовавайки се на изявление след съвещание на властите в Пекин по темата.

Целта на усилията в икономическата сфера трябва да е постигането на “забележим напредък” в структурните реформи. В приетото след съвещанието постановление се посочва, че лайтмотивът на икономическите мерки през 2017 г. ще е именно “стремежът към напредък при съхраняване на стабилността”.

Съвещанието е особено важно, като се има предвид, че през следващата година ще се състои 19-ият конгрес на Китайската комунистическа партия, на който ще бъде избран състава на Централния комитет.

От макроикономическа гледна точка Китай ще се придържа към “проактивна фискална политика и внимателна валутна политика”, допълва текстът. Валутната политика на Пекин през новата година е окачествена като “внимателна” и “неутрална”, а стремежът е да се постигне по-добро регулиране на ликвидната стабилност.

Постановлението разкрива още, че валутната политика ще трябва да се адаптира към измененията в използването на инструментите на паричната циркулация, като е необходимо да се положат повече усилия за по-плавен икономически преход. От своя страна юанът “ще съхрани базовата си стабилност, като ще има по-голяма гъвкавост на обменния курс”.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:03 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още