fallback

Седма сесия на ръст за японския Nikkei

Има много препозициониране в резултат на изненадващата победа на Доналд Тръмп, твърди анализатор

15:45 | 25.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Пазарите в Азия завършиха на положителна територия в петък на фона на липсата на пазарна търговия в САЩ в четвъртък заради Деня на благодарността, предава CNBC.

„Има много препозициониране в резултат на изненадващата победа на Доналд Тръмп на изборите на 8 ноември“, заяви Хералд Ван дер Линде, ръководител на поделението за активи в акции за Азия в HSBC.

„Станахме свидетели на поток от пари, влизащи в развиващите се пазари през тази година", отбеляза той. Според него около 25 на сто от сумата са били оттеглени обратно след резултата от изборите в САЩ. „Това може да продължи и през следващите дни“, добавя той, но уточнява, че според него основите на региона са стабилни.

Основният индекс на борсата в Токио Nikkei 225 затвори с четвърт процент повишение (47,81 пункта) до 18 381,22 пункта, като това е седми пореден седмичен ръст за него. Topix приключи сесията нагоре с 0,31 на сто, или 4,57 пункта, до 1 464,53 пункта.

Очаква се слабата йена да окаже положителен ефект върху резултатите на местните компании и преди всичко за тези, които генерират по-голямата част от приходите си в долари. Японската валута се обезцени с 8% от избирането на Доналд Тръмп за президент в САЩ в началото на ноември насам.

В петък правителствени данни показаха, че потребителските цени в Япония са се понижили с 0,4 на сто през октомври на годишна база – в съзвучие с оценките на запитаните от Ройтерс анализатори. 

Корейският индекс Kospi също отчете ръст, покачвайки се с 0,16%, а Shanghai Composite добави 0,38% към стойността си.

В Австралия ASX 200 се повиши с 0,41 на сто, или 22,72 пункта, до 5 507,8 пункта, след като първоначално търговията бе мудна.

Книжата на BHP Billiton поскъпнаха с 2,28 на сто до 26,50 австралийски долара за брой. Австралийската минна компания обяви, че е приела програма за компенсации за служителите си в джойнт венчъра Samarco в Бразилия на стойност 181 млн. американски долара. 

Американските пазари бяха затворени в четвъртък заради Деня на благодарността, докато големи търговски обекти отвориха врати за така наречения "Черен петък", който възвестява началото на празничния сезон за пазаруване.

Доларовият индекс, който следи представянето на „зелените“ пари спрямо кошница от валути, остана в близост до 14-годишния си връх на ниво от 101,62.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:31 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още