fallback

Силната йена натежа върху японския индекс Nikkei 225

Азиатските пазари отново не намериха единна посока заради несигурността преди ключовите срещи на централните банки следващата седмица

11:21 | 15.09.16 г.

Азиатските индекси не успяха да намерят единна посока на фона на продължаващата несигурност преди ключовите срещи на централните банки следващата седмица, а пазарите в Китай, Тайван и Южна Корея бяха затворени заради официални празници.

Японският индекс Nikkei 225 се понижи с 1,22%, докато Topix изтри 1,07%, след като върху акциите натежа сравнително силната йена и нарастващото напрежение около очакваната среща на Централната банка на Япония.

„Настроенията на пазара са крехки предвид срещата за политиката на централната банка”, обясниха анализатори от сингапурската DBS Bank, добавяйки, че високата степен на несигурност около решението на регулатора подхранва волатилността.

Според икономистите има голям шанс централната банка да преразгледа компонентите на програмата за количествени и качествени монетарни улеснения (QQE), да увеличи гъвкавостта при закупуването на активи и да промени графика за постигане на заложената целева инфлация от 2%.

На този фон цените на японските банкови и финансови акции се понижиха, като тези на Mitsubishi UFJ поевтиняха с 2,09%, SMFG изтри 1,99% от цената им, книжата на Mizuho поевтиняха с 1,9%, а Nomura Holdings отчете ценови спад от 2,4%.

В Хонконг Hang Seng index добави 0,42%. В същото време основните индекси в Сингапур, Малайзия и Филипините се понижиха.

Австралийският ASX 200 нарасна с 0,12%, превъзмогвайки по-ранната загуба от 0,3%. Акциите на Santos поевтиняха с 2,28%, на Oil Search понижиха цената си с 1,02%, а книжата на Woodside Petroleum отписаха 1,5%.

По време на азиатската търговия фючърсите върху американския лек суров петрол поскъпнаха с 0,3% до 43,71 долара за барел, след като поевтиняха с 2,9 по време на американската сесия. Цената на европейския сорт Брент се повиши с 0,57% до 46,11 долара за барел.

На валутния пазар доларовият индекс се задържа на ниво от 95,379 пункта. Американската валута успява да запази нива над 95 пункта, под които падна миналата седмица.

Сред останалите основни валутни двойки, японската йена поскъпна спрямо долара до 101,92 йени за долар в сравнение с нивото от 103,29 йени за долар, на което се търгуваше в сряда следобед.

Обновената сила на йената оказа натиск върху акциите на японските компании износители, като тези на Toyota поевтиняха с 1,32%, на Nissan отписаха 2,29% от цената си, а на Sony изтриха 1,36%.

Предстоящата среща за паричната политика от Федералния резерв на САЩ остава в центъра на вниманието на пазарните участници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:02 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още