fallback

Азиатските индекси отново не успяха да намерят единна посока

Новата мобилна игра на Nintendo и "Бежовата книга" на Фед бяха във фокуса на инвеститорите по време на сесията

12:01 | 08.09.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Азиатските индекси финишираха в различни посоки, след като акциите на японския производител на игри Nintendo поскъпнаха след представянето на новата игра с героя Супер Марио, а инвеститорите умуват какво означават данните от „Бежовата книга“ на Фед за американските лихвени проценти, пише CNBC. Цената на акциите на японската компания Nintendo скочи с 13,2% след новината, че мобилната игра „Super Mario Run” ще бъде на разположение на App Store на Apple през декември. След обявяването книжата на Nintendo, листнати в САЩ,  се изстреляха с 28 на сто.

Японският Nikkei 225 затвори с понижение от 0,32% до 16 958,77 пункта, докато йената остана значително силна. 

Австралийският ASX 200 изтри 0,71% от стойността си до 5 385,8 пункта. На китайските континентални пазари Shanghai composite прибави 0,15% до 3 096,602 пункта, а Shenzhen Composite нарасна с минималните 0,09% до 2 063,73 пункта.

В Хонконг индексът Hang Seng се търгуваше с ръст от 0,75% до 23919,34 пункта. В Южна Корея Kospi приключи с 0,09% нагоре.

Източник: CNBC

„Бежовата книга“ е ключов показател за икономическата стабилност на САЩ и внимателно се наблюдава от страна на Федералния резерв.

В доклада на Фед се посочва, че бизнесът е станал по-предпазлив заради предстоящите по-късно през 2016 г. президентски избори в САЩ. Това води до икономическа несигурност, която се отразява във всички икономически сфери, включително и в особено активния сектор на бизнес имотите.

Все пак тонът на доклада като цяло е позитивен, макар и да не подсказва за това какъв икономически растеж може да се очаква през втората половина на годината, както и кога евентуално може да се очаква ново увеличение на лихвите в страната.

Доларовият индекс се търгува на ниво от 94,843 пункта към 10:22 часа българско време, което е понижение спрямо нивата от 96 пункта миналата седмица преди излизането на разочароващите икономически данни за САЩ.

В същото време Китай обяви по-високи от очакваното данни за търговията през август. Осмият месец от годината донесе първо увеличение на китайски внос от две години, като междувременно износът забавя своя спад. Ръстът на вноса възлиза на 1,5% на годишна база, обръщайки губещата тенденция от юли, когато беше отчетен спад от 12,5%. Прогнозата на пазарите беше за понижение от 4,9%.

Япония от своя страна ревизира данните си за брутния вътрешен продукт през второто тримесечие до 0,7% на годишна база в сравнение с предишните данни за 0,2%.

По време на азиатската сесия един долар се разменяше за 101,54 йени в сравнение с нивата от 103 йени за долар от миналата седмица.

Цените на петрола скочиха по време на американската сесия, сслед като петролния институт обяви най-големия седмичен спад в запасите на суров петрол от над 3 десетилетия.

По време на азиатската сесия фючърсите върху американския лек суров петрол поскъпнаха с 1,85% до 46,34 долара за барел, докато тези върху сорта Брент прибавиха 1,48% към цената си до 48,70 долара за барел.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:25 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още