fallback

Азиатските пазари приключиха седмицата основно на червено

Японската борса отбеляза седмичен спад от 2,2%

12:05 | 19.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор

Повечето азиатски пазари не успяха да задържат слабите си ръстове в петък и завършиха на червена територия, съобщава CNBC.

След като премина през волатилна сесия японският бенчмарк Nikkei 225 успя да приключи с минимално повишение от 0,4%, но със спад от 2,2% за седмицата. Японската йена за кратко поскъпна до 99,84 йени за долар преди обаче отново да спадне до по-ниски нива от 100,21 йени за долар. В четвъртък йената достигна дори 99,62 йени за долар.

Сравнително слабите нива на валутата спрямо сесията от четвъртък подкрепиха акциите на основните компании износителки. Акциите на Toyota поскъпнаха с 2,07%, на Honda – с 2,09%, а на Mazda – с 2,32%.

В Южна Корея Kospi завърши почти без промяна, но все пак отбеляза минимален седмичен ръст от 0,3%. В Австралия индексът ASX 200 приключи с 0,3% нагоре, но с 0,1% понижение за седмицата. Финансовият подиндекс преодоля по-ранното си понижение и завърши без промяна.

В Хонконг индексът Hang Seng отбеляза спад от 0,53%. Китайските континентални пазари също се търгуваха на червено, като Shanghai composite и Shenzhen composite изтриха по 0,4% от стойността си. Те обаче все пак приключиха със седмичен ръст от съответно 1,7% и 1,4% заради надеждите, че правителството ще въведе още стимули, за да постигне целевия си икономически ръст.

Цените на петрола се повишиха в азиатската търговия след новините, които предполагат, че ОПЕК и други големи износители на петрол може би обмислят сделка за преодоляване на глобалното свръхзасищане.

Големите австралийски банки отчетоха сериозно разпродаване в ранната търговия, след като рейтинговата агенция Moody’s в петък сутринта заяви, че променя перспективите пред рейтингите на пет австралийски банки от негативни до стабилни. Банките с ревизирани перспективи включват т.нар. Големите четири: ANZ, Commonwealth Bank of Australia (CBA), National Australia Bank (NAB) и Westpac.

По-късно обаче акциите на банките се възстановиха, като тези на CBA излязоха на зелено след ръст от 0,41%. Акциите на National Bank of Australia също изтриха по-ранните си загуби от над 1% и приключиха без промяна.

На корпоративния фронт цената на акциите на Samsung Electronics се търгуваше с ръст от 1,40% до 1 663 000 вона. Акциите на технологичния гигант удариха рекорден връх при затварянето си в четвъртък, с което пазарната mu капитализация достигна 232 трлн. вона (210 млрд. долара), след като инвеститорите приветстваха плановете за преструктуриране.

Акциите на Singapore Telecommunications поскъпнаха с 0,24%, след като телекомът обяви в четвъртък, че ще придобие дял в тайландската Intouch Holdings и ще увеличи дела си в индийската Bharti Telecom, за да се възползва от по-бързия ръст на развиващите се пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:25 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още