fallback

Последиците от опита за преврат в Турция на този етап са неясни

Бунтовниците са разчитали на това, че има обществено недоволство срещу правителството според анализатор

10:45 | 19.07.16 г.

На този етап последиците от опита за преврат са много неясни. Това каза главният редактор на „Zaman – Bulgaria“ Мехмед Юмер в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Не може да прогнозираме какво би станало, ако има смяна в ръководството на страната. Близо 3000 магистрати са заловени, а броят на военните достига 7000. Над 1500 служители в държавната администрация, обвинени във връзка с организирането на преврата, са освободени от работа. Обществото е неспокойно", коментира главният редактор.

Във всички случаи опитът за преврат много ще обезсили страната, казва Юмер. По негови думи се вижда обезсилване на армията, чистка сред държавната администрация и магистратите в Турция.

Неуспешният опит за преврат в Турция поражда два въпроса за Юмер - дали с този акт се слага край на опитите за военен преврат в турската история или може да се отключи още повече инстинкта за самосъхранение на военните, в резултат на което да последва още по-силен отпор от тяхна страна. 

Според него една от хипотезите за извършването на опита за преврат е, че метежниците са разчитали на обществена подкрепа. По думите му умишлено този акт не е бил извършен в късните или ранните часове на нощта. „Вероятно военните, участвали в опита за преврат, са разчитали на това, че има обществено недоволство срещу правителството предвид извършването му след 22 часа - време, в което все още има движение по улиците“, коментира той.

Свидетели сме как Турция не е същата, както преди опита за преврат. Това заяви журналистът и анализатор Христо Петров в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Чистката не е само в армията, но и в силите за сигурност и съдебната система, допълни той, подчертавайки, че тази подмяна на кадри неминуемо ще се отрази във външнополитически план.

През последните няколко години Ердоган значително стесни електората си, заяви Петров, допълвайки, че турският президент започна да защитава интересите на все по-тясна част от избирателите в Турция. Поради това останалата част от народа започна да се чувства все по-изолиран, добави журналистът.

Ердоган е наясно, че преговорите за членство в ЕС са замразени и няма изгледи скоро да бъдат размразени, заяви Петров. Поради тази причина приемането на смъртното наказание в страната за него не е проблем, допълни той.

Още по темата може да видите във видеото с Мехмед Юмер в Bloomberg TV Bulgaria

Видеото с Христо Петров може да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:28 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още