fallback

Азиатските пазари започват седмицата разнопосочно

Индексите в Азия реагираха слабо на случващото се в Турция и по-скоро останаха под въздействието на икономическите данни от Китай

11:42 | 18.07.16 г.

Азиатските пазари започват седмицата смесено, реагирайки слабо на събитията в Турция, съобщава CNBC.

Погледите на по-голямата част от инвеститорите все още са насочени към Китай след данните от миналата седмица за 6,7% ръст на икономиката през второто тримесечие.

Австралийският бенчмарк ASX 200 се повиши с 0,58% в понеделник, но акциите на компаниите от минната индустрия понижиха цената си, като тези на Rio Tinto поевтиняха с 0,95%, на Fortescue понижиха цената си с 2,84%, а на BHP Billiton отчетоха спад от 0,74%.

Южнокорейският Kospi нарасна с 0,2% след колебание между печалба и загуба. В Нова Зеландия NZX 50 прибави 0,47%. В Хонконг Hang Seng нарасна с 0,33%.

Китайските пазари на континента изостанаха от останалите азиатски индекси, като Shanghai Composite загуби 0,14%, а Shenzhen composite финишира със спад от 0,25%.

Пазарите в Япония бяха затворени заради празник, след като миналата седмица японският бенчмарк Nikkei 225 нарасна с 9,2%. 

Провалилият се военен преврат за свалянето на турския президент Реджеп Ердоган през уикенда срина турската лира спрямо еврото и долара. Турската валута се търгува на ниво от 3,0189 лири за долар в сравнение с нивата от 2,90 преди събитията в Турция.

Според Ангъс Никълсън от IG тази седмица ще се види дали пазарите ще продължат по пътя на растежа, или ще обърнат посоката рязко.

Индексът Straits Times в Сингапур изглежда се отърси от последните данни за износа, като се търгува с покачване от 0,26%.

На валутния пазар доларът се засили спрямо кошницата от валути, като доларовият индекс се търгува на ниво от 96,485 малко след 9 часа българско време.

Сред останалите основни валутни двойки японската йена се търгуваше на ниво от 105,51 йени за долар, като по-рано достигна нива от 105,96 йени за долар в сравнение с преди две седмици, когато доларът се разменяше за около 100 йени.

Един австралийски долар се търгува за  0,7597 щатски долара, отстъпвайки от нивата от 0,76 щатски долара през предходната седмица. Австралийската валута получи тласък от добрите данни за китайската икономика от миналата седмица, тъй като Китай е основен търговски партньор на Австралия.

Цените на петрола се колебаеха по време на азиатската сесия, като фючърсите върху европейския бенчмарк Брент  поскъпнаха с 0,44% до 47,82 долара за барел, докато тези върху американския лек суров петрол се търгуваха почти без изменение на ниво от 45,99 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:05 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още