fallback

Силната йена натежа на японските акции

Японските пазари записаха спад в сряда противно на положителната тенденция в по-голямата част на Азия

11:15 | 22.06.16 г.

Японските пазари записаха спад в сряда противно на положителната тенденция в по-голямата част на Азия, съобщи CNBC.

Основният индекс Nikkei 225 се понижи с 0,7%, като акциите бяха под натиск заради сравнително силната йена.

В Южна Корея Kospi записа ръст от 0,42%, а австралийският АSX 200 отчете ръст от 0,51 на сто, подкрепен от финансовите компании, които съставляват близо половината от измерителя.

В Хонконг Hang Seng изтри 0,27% от стойността, а на китайските пазари се наблюдаваха ръстове. Shanghai Composite добави 0,29% към стойността си, а по-малкият Shenzhen Composite се повиши с 0,31 на сто. 

Сали Олд, форекс стратег в JPMorgan, не очаква голяма динамика на пазарите преди референдума във Великобритания в четвъртък. „Не съм сигурна, че нивата ще се променят особено през следващите 36 часа. Изглежда е широко приет консенсус, че най-доброто нещо е да се намалят рисковете и да се изчака“, посочва тя.

Изказванията на председателя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън от вторник също не предизвикаха особена реакция на Wall Street. Днес е втората част от изслушването на Йелън пред банковата комисия в Сената и то започва в 17 часа българско време.

Доларът поскъпна спрямо кошница от валути по време на азиатската сесия въпреки предпазливата реторика на председателя на Фед.

Японската йена, която се счита за валута убежище, поскъпна и се търгуваше за 104,48 йени за долар.

Основните компании износителки останаха под натиск, като акциите на Toyota поевтиняха с 0,14%, а тези на Nissan и Honda – съответно с 0,34% и 1,75%. При Sony спадът е в размер на 1,86%

Акциите на SoftBank Group поскъпнаха с 2,58%, след като японският интернет и телекомуникационен гигант обяви, че президентът на компанията Никеш Арора се оттегля от поста.

Опасенията за сигурността в региона бяха подновени след твърденията на южнокорейската армия, че Северна Корея е изстреляла втора ракета със среден обсег. Книжата на компаниите в оръжейната индустрия изглежда не реагираха на новините. Акциите на Firstec поевтиняха с 0,75%, а тези на Speco и Victek - с по близо 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:39 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още