fallback

Азиатските пазари не реагираха на търговските данни от Китай

Енергийният сектор беше насърчен от цените на петрола, които се задържаха над 50 долара за барел

11:32 | 08.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Акциите на азиатските пазари се търгуваха смесено в сряда, като борсовите индекси реагираха спокойно да данните за търговския баланс на Китай, съобщи CNBC. Енергийният сектор беше насърчен от цените на петрола, които се задържаха над 50 долара за барел във вторник за пръв път от 11 месеца.

Водещият японски индекс Nikkei 225 компенсира сутрешните загуби и закри сесията с ръст от 0,53%, след като йената поевтиня спрямо долара. Валутната двойка се търгуваше на ниво от 106,92 йени за долар, като по-рано курсът беше 106,7 йени за долар. Във вторник обаче един долар се обменяше за 107,9 йени.

Стивън Инес, главен трейдър в OANDA Asia Pacific, обяснява сравнителното поевтиняване на йената с перспективата за ниски лихвени проценти в САЩ за по-продължителен период и с несигурността в действията на Японската централна банка, която заседава през този месец.

Междувременно ръстът на японската икономика през първото тримесечие беше ревизиран нагоре. БВП на азиатската държава се повишава с 1,9%, а не с 1,7 на сто, каквито бяха първоначалните изчисления.

В Австралия ASX 200 се понижи с 0,15%, като финансовият подиндекс отчете 0,34% спад. 

Китайският индекс Shanghai Composite се понижи с 0,34%, а по-малкият Shenzhen Composite записа спад от 0,23 на сто.

Митническата служба в Поднебесната империя обяви, че износът се понижава през май с 4,1% в доларови измерения спрямо година по-рано. Понижението е над два пъти по-голямо от това през април, както и по-голямо от прогнозата за свиване от 3,6 на сто.

Вносът се свива с 0,4 на сто на годишна база, което е най-слабото понижение от края на 2014 г. Пазарите очакваха спад от 6%, а понижението през април беше 10,9%. Така търговският излишък през май става 49,98 милиарда долара на фона на 45,56 милиарда през април.

В Хонконг Hang Seng се понижи с 0,21 на сто, а южнокорейският индекс Kospi добави 0,57% към стойността си. В сряда министърът на финансите на Южна Корея заяви, че правителството и централната банка ще създадат фонд на стойност 11 трилиона вона (9,50 милиарда долара), за да подкрепи държавните банки с експозиции към компаниите в търговското корабоплаване и корабостроителниците, които са в процес на преструктуриране.

По време на азиатската сесия фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се повишиха с 0,26% до 50,49 долара, а европейският бенчмарк Брент поскъпна с 0,14% до 51,51 долара за барел.

Във вторник Американският петролен институт обяви спад в резервите на САЩ от 3,6 милиона барела, което е повече отколкото пазарите очакваха. По-късно днес Администрацията за енергийна информация ще публикува официалните правителствени данни. 

Енергийните компании в Азия затвориха сесията с повишения, като акциите на австралийските Santos и Oil Search поскъпнаха съответно с 2,6% и 2,13%. Японската Japan Petroleum отчете 1,3 на сто ръст в цената на акциите си, а при китайската Sinopec повишението беше 0,16%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:51 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още