fallback

Петролът насърчи и азиатските пазари

Стенограмата от заседанието на Австралийската централна банка показва, че комисията по парична политика е обсъждала оставяне на лихвените проценти без промяна

11:44 | 17.05.16 г.

Повечето индекси на азиатските пазари отчетоха ръстове във вторник след положителна сесия и на Wall Street, съобщи CNBC.

Пазарите изглежда са в относително добра позиция на фона на поскъпващия долар и издържливите цени на суровините“, казва Ангъс Никълсън, пазарен анализатор в IG. “Мнозина инвеститори прогнозираха отдръпване, но въпреки целия негативизъм пазарите продължават подема”, посочва той.

В Южна Корея на индекса Kospi натежа стоманодобивната компания Posco, чиито акции поевтиняха с 2,41% след новините, че Nippon Steel ще продаде своите 1,5 милиона акции във фирмата, намалявайки дела си до 3,32%. Акциите на Nippon Steel поскъпнаха с 3,30%.

Енергийните компании записаха ръстове в цената на акциите си. В Австралия Woodside Petroleum добави 2,88%, а при Santos повишението беше 6,3%. Акциите на японската петролна компания Inpex поскъпнаха с 3,16%, а тези на южнокорейската S-Oil бяха с 2,94% нагоре.

Цените на петрола по време на азиатската сесия продължаваха да се движат около най-високите си нива от шест месеца насам и близо до психологическата граница от 50 долара за барел.

В Австралия минните компании също отчетоха повишения. Акциите на BHP Billiton поскъпнаха с 3,50%, а тези на Rio Tinto – с 1,46 на сто.

Стенограмата от заседанието на Австралийската централна банка показва, че комисията по парична политика е обсъждала оставяне на лихвените проценти без промяна, но в крайна сметка е решила да понижи основната ставка с 25 базисни пункта до 1,75%. Според централните банкери това би стимулирало ниската инфлация. Стенограмата обаче не разкрива дали може да се очаква ново понижение на лихвените проценти, посочва CNBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:35 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още