fallback

След данните за БВП на Китай азиатските пазари не намериха единна посока

Въпреки днешните данни структурните проблеми на китайската икономика остават нерешени, смята анализатор

11:50 | 15.04.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Азиатските пазари приключиха последния борсов ден от седмицата със смесени резултати, след като данните за ръста на китайската икономика потвърдиха забавянето, но до голяма степен отговориха на очакванията, съобщи CNBC.

БВП в Поднебесната империя расте с 6,7% през първото тримесечие на годината, което е най-бавния ръст от седем години насам.

„Днешните данни не бива да ни разсейват от това, че структурните проблеми на китайската икономика остават нерешени“, казва Том Рафърти, икономист за Азия в Economist Intelligence Unit. „Страната предприе значителни облекчения в паричната и фискална политика, за да стабилизира икономическия растеж и тези усилия разсеяха вниманието от дневния ред на фундаменталните реформи в името на дългосрочна стабилност“, посочва той. 

На китайските пазари нямаше особена динамика, като индексите Shanghai composite и Shenzhen Composite финишираха с понижения съответно от 0,13 и 0,20%.

Австралийският индекс ASX 200 се повиши с 0,65%, след като подизмерители за енергетиката и компаниите производителки на материали обърнаха загубите и се повишиха с по 1%. Тежкият сектор на финансовите компании отчете ръст от 0,35%.

Австралийският долар поскъпна от 0,7686 долара преди публикуването на данните от Китай до 0,7715 след това. Китай е голям пазар за австралийския износ и валутата се движи в тандем с данните от Поднебесната империя.

Южнокорейският индекс Kospi се понижи с 0,18%, а в Хонконг Hang Seng отчете спад от 0,11 на сто.

В Япония Nikkei 225 сложи края на тридневната печеливша серия, като записа спад от 0,56%.

Японската йена се търгуваше за малко над 109 йени за долар в следобедната сесия. Акциите на компаниите износителки финишираха смесено, като Toyota, Nissan и Honda отчетоха спадове между 0,88 и 1,73%, а акциите на Toshiba поскъпнаха с 0,39%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:47 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още