fallback

Доходността по 30-годишните японски държавни облигации се понижи до нов рекорд

Изправени пред негативна доходност, инвеститорите търсят алтернативи на японския дългов пазар

11:34 | 04.04.16 г.

Доходността по 30-годишните японски държавни облигации се понижи до нов рекорд, след като проучване показа, че бизнесът е понижил прогнозата си за инфлацията, съобщи WBPonline. Междувременно инвеститорите използваха началото на новата фискална година, за да купуват облигации, които все още имат положителна доходност.

Доходността по книжата с матуритет 30 години се понижи с 3 базисни пункта до 0,386% по време на сутрешната сесия в Европа. Така стойността падна още повече под предишното дъно, достигнато в петък, на ниво от 0,414%.

Бенчмарковите 10-годишни облигации поскъпнаха още, като доходността се понижи с над един базисен пункта до -0,104%. Това е малко над рекордно ниското ниво от -0,135%, което беше отчетено на 18 март. Тогава стенограмата от заседанието на Японската централна банка показа, че икономистите са готови да въведат още облекчения. 

В понеделник беше публикувана втора част от проучването Tankan, което изследва нагласите сред големите компании в сектора на производството. Фирмите понижават прогнозата си за инфлацията след една година от 1% през декември до 0,8% днес. Стойностите са далеч от целевото ниво от 2%, заложено от централните банкери.

Друг фактор, който натежава на доходността по облигациите, са покупките на централната банка в рамките на мащабната й програма за стимули. Регулаторът е купил дългови книжа с матуритет между 1 и 5 години на стойност 790 милиарда йени, както и от 10 до 40-годишни облигации на стойност 400 милиарда йени.

Така Централната банка става притежател на повече от една трета от облигациите на пазара, чийто падеж престои. Други пазарни участници като пенсионни фондове, застрахователи и банки трябва да притежават облигации заради регулаторни капиталови изисквания.

Изправени пред негативна доходност, инвеститорите вече дават сигнали, че търсят алтернативи на японския дългов пазар. През четирите седмица до 25 март японските инвеститори са купили чуждестранни облигации на рекордната стойност от 5,875 трилиона йени, а само през седмицата до 25 март са продали японски ценни книжа на стойност 1,827 трилиона йени, сочат данни на консултантската компания CIBC.

Доходността по облигациите тръгна надолу, след като Японската централна банка изненада пазарите с отрицателна депозитна лихва в края на януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:06 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още