fallback

Силната йена продължава да тежи на японските пазари

Борсите в Китай, Хонконг и Тайван бяха затворени в понеделник

10:56 | 04.04.16 г.

Акциите на азиатските фондови борси се търгуваха смесено в понеделник, като игнорираха добрите данни за заетостта в САЩ от петък. Японските борси записаха спадове заради поскъпващата йена, посочва CNBC.

Основният индекс Nikkei 225 се понижи с 0,25%. 

Изследване на Японската централна банка от понеделник показа, че въвеждането на отрицателни лихвени проценти в края на януари не е убедило компаниите, че инфлацията ще отскочи от ниските си нива. Проучването, което е част от доклада Tankan за нагласите сред големите компании в сектора на производството, показва, че фирмите очакват цените да се увеличат средно с 0,8% след една година. Това означава, че бизнесът е понижил прогнозата си за инфлацията, тъй като предишните очаквания бяха за 1% инфлация след една година.

Йената, която започна да поскъпва именно след въвеждането на отрицателните лихвени проценти, беше на ниво около 111 йени за долар. Основните компании износителки – Toyota, Nissan и Honda - финишираха с понижения от съответно 2,5%, 2,78% и 1,1%.

В Южна Корея Kospi добави 0,27% към стойността си.

Австралийският ASX 200 финишира без изменение, като финансовият подиндекс изтри голяма част от първоначалните печалби.

Енергийните компании в региона приключиха сесията предимно с понижения, като австралийските Santos и Woodside Petroleum изтриха съответно 4,34% и 2,69%. В Япония акциите на Inpex поевтиняха с 0,5%, а тези на Fuji Oil поскъпнаха с 2 на сто.

Пазарите в Китай, Хонконг и Тайван бяха затворени в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:15 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още