fallback

Японският индекс Nikkei 225 отчита спад от близо 12% през първото тримесечие

Азиатските пазари не намериха единна посока, като някои борси изтриха ръстовете, записани след речта на Джанет Йелън във вторник

11:18 | 31.03.16 г. 1

Индексите на азиатските пазари не намериха единна посока, като някои борси изтриха ръстовете, записани след изказването на Джанет Йелън във вторник, съобщи CNBC. Председателят на Федералния резерв на САЩ защити предпазливата парична политика и коментарът ѝ беше изтълкуван като сигнал, че на заседанието през април по-скоро не може да се очаква повишение на лихвените проценти.

Японският индекс Nikkei 225 се луташе между червена и зелена територия и в крайна сметка финишира с 0,71% понижение. За първото тримесечие на 2016 г. измерителят записва 11,95% спад.

Японската йена се търгува около 112 йени за долар, а компаниите износители затвориха сесията смесено. Акциите на Toyota поевтиняха с 0,8%, а тези на Nissan и Honda поскъпнаха съответно с 0,14 и 3,12%. 

След борсовата сесия в сряда тайванската компания Foxconn обяви, че се е съгласила да придобие японския производител на електроника Sharp. Ройтерс съобщи, че Foxconn ще плати около 3,5 милиарда долара за две трети от компанията, което е с близо 900 милиона по-малко от първоначалната оферта. Акциите на Sharp поевтиняха с 4,44%, а тези на Foxconn поскъпнаха с 1,31%.

Акциите на Sun Corp. поскъпнаха с 6,96% в четвъртък, а за тримесечието отчетоха ръст от 64%. Акциите на технологичната компания скочиха след новините, че едно от дъщерните й дружества – израелската Cellebrite – е помогнала на ФБР да отключи телефона на един от атентаторите от Сан Бернардино.

В Южна Корея Kospi се понижи с 0,31%, а от началото на годината повишението е 1,76%.

Хонконгският Hang Seng изтри 0,38% от стойността си.

На китайските пазари имаше ръстове, като Shanghai Composite се повиши с 0,13, а по-малкият Shenzhen Composite добави 0,46%.

Австралийският ASX 200 отчете ръст от 1,45 на сто, подкрепен от поскъпването на акциите на финансовите компании, енергетиката и производителите на материали. През периода януари – март индексът се понижава с 4,02%.

Крист Уестън, главен пазарен стратег в IG, посочва, че първото тримесечие на 2016 г. може да се раздели на две части. В началото доминираха сътресенията на глобалните финансови пазари, предизвикани от опасенията за китайската икономика и евентуално рязко обезценяване на юана. След това обаче валутата всъщност поскъпна спрямо долара, а индексът S&P 500 вече е близо до най-високите си нива за годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:47 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още