fallback

Азиатските пазари приключиха сесията на червена територия

Някои членове на комисията по паричната политика на Фед изглежда допускат затягане още през април

10:55 | 24.03.16 г.

Индексите на азиатските пазари отчетоха спадове в четвъртък на фона на поевтиняването на петрола и спекулациите, че Федералният резерв на САЩ може да повиши лихвените проценти по-рано от очакваното, съобщи CNBC.

Японският индекс Nikkei 225 се понижи с 0,64%, а южнокорейският Kospi изтри 0,46%. В Хонконг Hang Seng отчете понижение от 1,26%.

Търговията на китайските борси беше смесена, като Shanghai Composite се понижи с 0,67%, а по-малкият Shenzhen Composite добави 0,18% към стойността си.

Австралийският ASX 200 записа спад от 1,13%, като най-много натежа подиндексът на финансовите компании, където понижението беше 2,5 на сто.

Банките в Австралия финишираха с резки понижения, като акциите на ANZ поевтиняха с 5,21%, тези на Commonwealth Bank of Australia – с 2,45%, на Westpac – с 4,58%, а на NAB – с 3,53%.

Въпреки че на последното си заседание Федералният резерв на САЩ зае по-предпазлива позиция и понижи очакванията си от 4 на 2 повишения на лихвените проценти тази година, някои членове на комисията по паричната политика изглежда допускат затягане още през април. Сред тях е председателят на Фед за Сейнт Луис Джеймс Булард. „Можем да погледнем април и да видим какви са данните тогава“, каза той в сряда. По-рано председателят на централната банка за Филаделфия Патрик Харкър заяви, че Фед трябва да обмисли повишение още следващия месец.

„Очакванията за по-ранно затягане на паричната политика се появяват на пазарите, макар и със слаб темп“, коментират анализаторите от Mizuho Bank и посочват, че това оскъпява долара и натежава над цените на суровините.

Към 10:30 часа българско време доларовият индекс се повишава с 0,26% до 96,30 пункта.

Курсът на японската йена е 112,87 йени за долар. Въпреки лекото поскъпване на японската валута водещите компании износителки затвориха сесията с понижения. Toyota изтри 1,56% от цената на акциите си, Nissan отчете понижение от 0,98%, а при Honda спадът е 1,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:41 | 24.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още