fallback

Азиатските индекси не намериха единна посока

По-слабата йена подкрепи японските акции, а китайските пазари изтриха част от печалбите, регистрирани в понеделник

10:59 | 22.03.16 г.
Автор - снимка
Създател

Азиатските индекси не намериха единна посока във вторник. По-слабата йена подкрепи японските акции, а китайските пазари изтриха част от печалбите, регистрирани в понеделник, съобщи CNBC.

На японскaта борса, която беше затворена в понеделник заради национален празник, бенчмарковият индекс Nikkei 225 се повиши с 1,94%.

Йената се търгува около 112 йени за долар, което насърчи компаниите износителки. Акциите на Toyota, Nissan и Honda поскъпнаха съответно с 3,57%, 1,98% и 1,24%.

Активността в производствения сектор в Япония се забавя през март, като индексът на мениджърите по поръчките (PMI) достига най-ниското си ниво за последните три години, съобщи Financial Times. Предварителните данни на частната изследователска компания Markit и Nikkei показват, че измерителят се понижава от 50,1 пункта през февруари до 49,1 пункта през март.  

Южнокорейският Kospi финишира с 0,35% нагоре, а хонконгският Hang Seng изтри сутрешните ръстове и се понижи с 0,11%.

В понеделник Китайските пазари отчетоха стабилни ръстове, след като властите сигнализираха, че може да въведат облекчения за маржин кредитирането. През днешната сесия индексите ограничиха подема, като Shanghai Composite се понижи с 0,14% а по-малкият Shenzhen Composite добави 0,41%.

Австралийският ASX 200 изтри първоначалните печалби и финишира без изменение на ниво 5 116,60 пункта. Най-много натежаха финансовият сектор и подиндексът на производителите на материали, които се понижиха съответно с 0,46% и 0,58%.

„Въпреки възстановяването на нагласите, стабилността на валутните пазари и покачването в цената на активите, перспективите пред азиатските икономики остават повод за притеснение“, коментират от Deutsche Bank.Фундаменталните икономически данни в Азия се влошават прогресивно. Износът, който се сви миналата година, започна 2016 г. дори по-слабо по отношение и на стойността, и на обемите“, допълват от банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:16 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още