fallback

Уроци назаем от Фед

При срива на фондовите пазари миналата година централната банка на Китай се допитва до опита на Фед при "Черния понеделник"

10:50 | 21.03.16 г. 5

Когато миналата година се изправя пред срив на фондовите си пазари, централната банка на Китай бързо се допитва до Федералния резерв на САЩ, молейки го да сподели подхода си, с който преодолява „Черния понеделник“ на Wall Street през 1987 г., разказва Ройтерс.

На 27 юли главният представител на китайската централна банка за Америка, базиран в Ню Йорк, Сун Сянйен пише на Фед за спада от 8,5% на китайските акции и казва, че „гуверньорът ми иска да почерпи от вашия добър опит“.

Не е известно дали и преди китайската централна банка се е допитвала до Фед, за да се справи с предишни пазарни сътресения. Засега и двете централни банки отказват коментар за Ройтерс.

В анализ на информационната агенция от миналата година вътрешни източници от Фед, бивши служители на централната банка и икономисти казват, че няма официална гореща линия между китайската централна банка и Фед и че китайците често нямат желание да се включват в международни срещи.

Катастрофата на китайския пазар обаче доведе до сериозни спадове на глобалните финансови пазар и в рамките на няколко часа Фед изпраща на китайската централна банка пакет с публично достъпни документи, описващи подробно действията на централната банка на САЩ през 1987 г.

Централните банкери от Фед започват двудневната си политическа среща на следващия ден и разглеждат и разпродаването на китайските акции, сочи протоколът от събранието. Според някои от тях икономическото забавяне на Китай може да натежи на Америка.

"Заразата" от финансовия пазар на Китай е една от причините, на които се основа Фед през септември, когато отложи вдигането на лихвените проценти, очаквано от много анализатори – признак колко важен е станал Китай както като индустриален двигател, така и като финансов пазар.

Съобщенията, до които Ройтерс е получил достъп чрез заявка съгласно Закона за достъп до информация, показват колко разтревожен е бил Пекин по отношение на задълбочаващите си финансови сътресения и предлагат рядко вникване в една от най-малко разбираните големи централни банки.

Размяната на съобщения показва още, че макар между двете централни банки да има колегиални отношения, те не споделят тайните си дори по време на криза.

На запитването на Сун директорът на отдела за международни финанси на Фед Стивън Кеймин изпраща обобщение в 259 думи за това какво прави централната банка, за да успокои пазарите и да предотврати рецесия, след като индексът S&P 500 се срива с 20% на 19 октомври 1987 г.

Кеймин изпраща и бележки, с които да насочи представителите на китайската централна банка през десетките страници от протоколи, изявления и доклади на Фед, прикачени към мейла.

Всички прикачени документи обаче от дълго време са публикувани на сайта на Фед и не е ясно дали са изиграли роля при оформянето на действията на Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:16 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още