fallback

Азиатските пазари също приветстваха изявлението на Фед

Само в Япония имаше спадове на борсата след новината за пореден спад в износа през февруари

10:30 | 17.03.16 г.

Повечето индекси на азиатските пазари се повишиха в четвъртък, като инвеститорите приветстваха яснотата от страна на Федералния резерв.

Американската централна банка не промени лихвените проценти след заседанието си в сряда, но понижи очакванията си за темпа на затягане на паричната политика. Прогнозите са, че през 2016 г. ще има две повишения на ставките с по 25 базисни пункта, а не четири, каквито бяха намеренията през декември.

Wall Street също реагира положително след заседанието на Фед. 

В Азия единствено японските пазари отчетоха спадове на фона на поскъпването на йената.

Индексът Nikkei 225 продължи спада от последните две сесии и се понижи с 0,22 на сто в четвъртък след новината за резкия спад във вноса, който връща Япония обратно към търговски излишък. Вносът се понижава тринадесети пореден месец, а износът – пети пореден месец, което говори за слабо външно търсене.

В Южна Корея Kospi се повиши с 0,66%, а хонконгският Hang Seng добави 0,97% към стойността си.

Подем имаше и на китайските пазари. Shanghai Composite записа ръст от 1,22 на сто, а по-малкият Shenzhen Composite се повиши с 3,56%.

Австралийският ASX 200 затвори с 0,96% нагоре, подкрепен от ръст в подиндекса на енергийните компании (2,75%) и производителите на материали (2,32%).

“Риск за Австралия би бил, ако продължителната предпазливост на Фед оказва натиск във възходяща посока върху австралийския долар. Валутата поскъпна с 1,5% спрямо щатския долар след изявлението на Фед”, посочва Шейн Оливър, главен икономист в AMP Capital.

Големите компании в сферата на ресурсите отчетоха ръстове в цената на акциите си, като тези на Rio Tinto, Fortescue Metals и BHP Billiton поскъпнаха съответно с 2,44%, 9,05% и 2,43%.

По време на азиатската търговия златото задържа 2-процентовия ръст, записан след изявлението на Фед. Към 10:20 часа българско време благородният метал се търгува с близо 3% повишение за 1 265,60 долара за тройунция.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:22 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още