fallback

Китай не се насочва към "твърдо приземяване"

Нестабилността на световната икономика представлява риск за растежа на страната, твърди представител на властите

16:17 | 06.03.16 г. 4

Китайската икономика не се насочва към „твърдо приземяване“, обяви високопоставен представител на властите, отговарящ за икономическото планиране. По думите му несигурността и нестабилността на световната икономика представляват риск за растежа на страната, предава Ройтерс.

В събота Китай призна, че е изправена пред трудна битка, за да помогне на своята икономика, която е втората най-голяма в света, да запази своя темп на растеж от поне 6,5% през следващите пет години, докато полага все по-големи усилия за създаването на повече работни места и преструктурирането на държавните предприятия.

Коментарите по време на старта на годишната среща на законодателната власт в китайската столица подчертаха предизвикателствата, пред които се изправя страната, докато нейната икономика се трансформира от такава, фокусирана върху инвестициите и износа, към икономика, основаваща се на услугите и потреблението.

"Китай със сигурност няма да преживее „твърдо приземяване“, заяви пред репортери Сю Шаошъ, ръководител на Националната комисия за развитие и реформи (NDRC). “Предсказанията за „твърдо приземяване“ няма да стигнат до никъде“.

Икономиката на Китай нарасна с 6,9% през 2015 г.  Това е най-бавният темп от 25 години насам, но все пак достатъчно бърз спрямо тези на големите икономики.

Страната си постави за цел икономиката ѝ да нарасне с 6,5-7% през тази година и представи по-гъвкав фискален курс, тъй като се опитва да постигне по-голяма гъвкавост, да създаде повече работни места и да преструктурира голяма част от компаниите в раздутите държавни индустрии.

В събота премиерът Ли Къцян очерта серия от цели по въпроси като потреблението на енергия, създаването на работни места и инфлацията, но не разкри подробности за това как ще бъдат изпълнени те.

Сю заяви, че Китай ще работи за подобряване на „ефективността“ на държавните инвестиции, което предполага желание за по-целево изразходване на средствата.

Това ще бъде в контраст на последната инжекция от стимули след световната финансова криза, когато китайските местни власти построиха "призрачните" градове и пътища, водещи на никъде.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:38 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още