fallback

Повечето индекси в Азия записаха плахи повишения

Днес в Шанхай започна срещата на централните банкери и министрите на финансите на страните от Г-20

10:45 | 26.02.16 г.
Автор - снимка
Създател

Повечето индекси на азиатските пазари приключиха последната сесия от седмицата с повишения, но нагласите остават предпазливи след скорошните борсови колебания, съобщава CNBC.

„Въпреки нотката оптимизъм, която видяхме преди срещата на Г-20, вероятността за сделка за координирана политика е съмнителна“, казва Стивън Инес, старши трейдър за азиатско-тихоокеанския регион в инвестиционния посредник OANDA. “Вместо това голямото опасение е, че какъвто и оптимизъм да имат инвеститорите, той ще се срине още повече след срещата. Така че може да сме изправени пред волатилни пазари през следващата седмица”, допълва той.

Днес в Шанхай започна срещата на централните банкери и министрите на финансите на страните от Г-20.

Японският индекс Nikkei 225 се повиши с 0,3%, а по-широкият Topix добави 0,29 на сто. Първоначално измерителите бяха подпомогнати от поевтиняването на йената, чийто курс надвиши 113 йени за долар. Към 10:20 часа българско време един долар се обменяше за 112,90 йени.

Акциите на Toyota поевтиняха с 0,35%, а тези на Sony поскъпнаха с 0,17%. 

Затруднената японска компания за електроника Sharp продължава да записва резки понижения в цената на акциите си, като в петък те се сринаха с 11,41 на сто. Предната сесия понижението беше 14%. Разпродажбите започнаха след новината, че фирмата е приела офертата на тайванската Foxconn за придобиване.

Данните на Японската централна банка предизвикаха нови съмнения за това доколко е успешна програмата на правителството за стимулиране на икономиката. Базисната инфлация през януари остава на нулево равнище на годишна база, каквито бяха очакванията, и е далеч под целевото ниво от 2%.

В Китай Shanghai Composite се повиши с 0,95%, а по-малкият Shenzhen Composite изтри 0,12 на сто от стойността си.

Хонконгският Hang Seng се повиши с 2,52 на сто.

В Южна Корея Kospi добави 0,08%, а в Австралия ASX 200 финишира без промяна, като секторите на енергетиката и минното дело отчетоха спадове от съответно 0,93% и 0,77%. Повечето минни компании приключиха сесията на червено, като спадовете при Rio Tinto, BHP Billiton и Fortescue бяха между 2,56 и 3,19%.

Японската петролна компания Inpex добави 0,14% в цената на акциите, а австралийските Woodside Petroleum и Oil Search изтриха съответно 3,06% и 0,75%.

Акциите на китайската Sinopec, листнати на хонконгската борса, поскъпнаха с 5,49 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:29 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още