fallback

Китай разположи ракетни установки в Южнокитайско море

Решението на Пекин противоречи на обещанията районът да не се милитаризира, заявиха от Вашингтон

11:21 | 17.02.16 г. 4

Китай разположи усъвършенствани зенитни ракетни комплекси на един от спорните острови в Южнокитайско море, съобщават Тайван и САЩ, предава Ройтерс.

Говорителят на тайванския министър на отбраната генерал-майор Дейвид Ло каза пред информационната агенция, че установките са разположени на о. Уди, към който претенции имат Китай, Тайван и Виетнам.

Представител на Пентагона също потвърди информацията.

Външният министър на Китай Уън И обаче коментира, че съобщенията са на „определени западни медии“, които би трябвало да се фокусират повече върху усилията на Пекин да строи фарове в региона, за да подобри безопасността на корабоплаването.

„Що се отнася до ограничените и необходими съоръжения за самозащита, които Китай изгражда по островите и рифовете, това е в съответствие с правото на самозащита на Китай по силата на международното право и не трябва да има никакво съмнение в това“, коментира още той.

Китай контролира спорните острови в Южнокитайско море от около 40 години. През региона преминават голяма част от маршрутите за международната търговия. Пекин обаче изгради сериозна инфраструктура за отбрана, както и изкуствени острови, за да затвърди присъствието си там.

САЩ същевременно съобщиха, че ще продължат да съпровождат патрулите, които наблюдават за свободата на придвижване в района, към който претенции имат и Виетнам, Малайзия, Бруней, Филипините и Тайван.

Според Вашингтон разполагането на зенитните комплекси не е изненада, но повдига опасения, тъй като противоречи на обещанията на Пекин да не милитаризира района.

Новината идва след заседанието на президента на САЩ Барак Обама и лидерите на държавите от Югоизточна Азия. Те дискутираха точно свалянето на напрежението в Южнокитайско море. Според анализатори засиленото военно присъствие на Китай в спорния район може да доведе и до създаването на контролирана от Пекин въздушна зона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:19 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още