fallback

Shanghai Composite поведе ръстовете на азиатските пазари

Инвеститорите не са уверени, че сътресенията на борсите са приключили

11:09 | 16.02.16 г.

Повечето азиатски индекси приключиха търговията във вторник на зелена територия, но инвеститорите не са уверени, че сътресенията на борсите са приключили, съобщи CNBC.

“Не мислим, че това е краят”, казва Томас Пулауел, директор на звеното за стратегически проучвания за Азиатско-тихоокеанския регион в State Street Global Advisors. Той допълва, че пазарите може да се стабилизират, когато има стабилност в цените на петрола, глобалните финансови условия и китайската икономика.

Във втория ден от борсовата търговия след ваканцията китайските борси поведоха ръстовете, като Shanghai Composite се повиши с 3,32%, а по-малкият Shenzhen Composite добави 4,09%. 

Японският индекс Nikkei 225, който в понеделник скочи със 7%, компенсира сутрешните спадове и в крайна сметка финишира с 0,2% ръст. В Южна Корея Kospi се повиши с 1,4%, а в Австралия ASX 200 добави 1,37%, като секторът на енергетиката скочи с 4,45%. 

Петролът поскъпна заради продължаващите слухове за възможни координирани понижения в добива в ОПЕК. Във вторник се очаква среща да проведат представители на Русия, Саудитска Арабия и Венецуела.

Енергийните компании в Азия отчетоха поскъпване в цените на акциите, като ръстовете при Santos, Oil Search, Inpex и S-Oil бяха между 2,2 и 5,9%.

Акциите на листнатите в Хонконг CNOOC, Petrochinа и Sinopec поскъпнаха с между 2,51 и 6,42%.

Акциите на японския телекомуникационен гигант Softbank поскъпнаха с 15,91%, след като компанията обяви обратно изкупуване на акции за 500 милиарда йени (4,4 милиарда долара), или 14,2% от своите собствени акции.

Toshiba отчете ръст от 8,17%, след като обяви, че няма намерение да се оттегля от производството на персонални компютри.

Акциите на големите японски износители Toyota, Nissan, Honda и Sony се търгуваха смесено. Курсът на йената, която поскъпна до 111 йени за долар миналата седмица, е 114,35 йени за долар към 11:00 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:04 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още