fallback

Съмнения за корупция костваха поста на японския икономически министър

Акира Амари се оттегля от поста, който ще бъде поет от Нобутеру Ишихара – топ политик от управляващата Либералдемократическа партия

16:38 | 28.01.16 г. 1
Автор - снимка
Създател

Японският министър на икономиката Акира Амари се оттегля от поста си на фона на твърдения за подкуп, които се появиха на бял свят през миналата седмица.

Амари съобщи, че ще подаде оставката си, за да поеме отговорност за обвиненията и да гарантира, че работата на правителството ще продължи плавно, предаде Ройтерс. Скандалът се разрази, след като през миналата седмица списание Bunshun писа, че Амари и негови сътрудници са получили най-малко 12 милиона йени (103 000 долара) в брой и „под формата на гостоприемство“ от страна на неназована засега строителна компания. 

В четвъртък министърът призна, че е приел пари, но заяви, че действията му все пак са били съобразно закона. След разследване бил установил, че секретарката му отделно е получила пари от същата компания и е използвала част от средствата за свои лични цели. Досега Амари беше един от членовете в правителството на премиера Шиндзо Абе, ползващи се с най-голямо доверие. Той беше и главен преговарящ на Япония в преговорите за споразумението за Транстихоокеанско партньорство (ТТП). Сега икономически министър ще стане Нобутеру Ишихара – топ политик от управляващата Либералдемократическа партия.  Петдесет и осем годишният Ишихара беше вече министър в правителството на Абе. В края на 2012 г. той беше назначен за министър на околната среда и ядрената безопасност и заемаше този пост до септември 2014 г. Ишихара е син на бившия губернатор на Токио Шинтиро Ишихара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:04 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още