fallback

Shanghai Composite се срина с 6,4% до най-ниското си ниво от декември 2014 г.

Китайската централна банка инжектира 360 млрд. юана на финансовите пазари във вторник в опит да увеличи ликвидността преди Китайската нова година

10:51 | 26.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Акциите на фондовите пазари в Китай бяха обект на рязко разпродаване в последния час от търговията във вторник и поведоха пониженията на азиатските борси, съобщава CNBC.

Основният индекс Shanghai Composite се понижи с 6,4%, като достигна най-ниското си ниво от декември 2014 г. От началото на годината спадът в стойността на измерителя е 22%.

Новината за най-сериозната намеса на Китайската централна банка от три години насам не успя да подобри нагласите. Банката инжектира 360 милиарда юана на финансовите пазари във вторник в опит да увеличи ликвидността преди Китайската нова година. 

Големи петролни компании, като PetroChina и Sinopec, отчетоха 5% спад в цената на акциите си, след като американският лек суров петрол WTI и европейският бенчмарк Брент паднаха под 30 долара за барел.

Хонконгският индекс Hang Seng се понижи с 2,5%, като акциите на CNOOC поевтиняха с 6%.

Японският Nikkei 225 прекрати двудневната серия с ръстове и се понижи с над 2%.

Автомобилните производители бяха на фокус, тъй като Denso, Mitsubishi Electric и Hitachi станаха обект на европейските регулатори. Акциите и на трите компании поевтиняха с над 3%, след като Ройтерс съобщи, че може да бъдат глобени за договаряне на цени на частите.

McDonald's Japan записа 2,5-процентов спад в цената на акциите си след новината, че американската компания майка обмисля да продаде част от бизнеса си в Япония.

Южнокорейският индекс Kospi се понижи с над 1%. Преди старта на търговията във вторник бяха публикувани данни, че БВП нараства с 0,6% през четвъртото тримесечие, което е двойно по-малко в сравнение с предходното.

Австралийските пазари бяха затворени заради официален празник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:19 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още