fallback

Deutsche Bank: Намалява доверието в счетоводните баланси на китайските компании

Инвеститорите оценяват китайските акции на по-ниска стойност отколкото през финансовата криза през октомври 2008 г., посочват аналзиаторите

20:58 | 25.01.16 г. 5

Предвид понижения апетит за риск през 2016 г. заради опасенията от твърдо приземяване на китайската икономика не е изненада, че акциите в икономика номер две не се представят особено добре, пише Bloomberg. Измерено в местна валута, понижението в индекса Shanghai Composite е 17% от началото на януари, което е далеч под 7,5-процентовия спад в MSCI World Index.

Най-голямата германска търговска банка Deutsche Bank посочва, че инвеститорите може да залагат на голяма вероятност от твърдо приземяване на китайската икономика и/или значително обезценяване на юана. Анализаторите обясняват тази своя оценка с актуалните понижения в цената на акциите на китайски компании, които се търгуват на пазара в Хонгконг.

Юлян Чан, главен стратег за китайските фондови пазари в Deutsche Bank, посочва, че оценките за акциите са изключително понижени, като се има предвид съотношението между пазарна цена и счетоводна стойност в данните на MSCI, което в момента е едно към едно. Това означава, че инвеститорите оценяват тези акции на по-ниска стойност отколкото през финансовата криза през октомври 2008 г., през европейската дългова криза през 2011 г., както и при китайската банкова ликвидна криза през юни 2013 г.

Актуалното съотношение показва още, че инвеститорите нямат доверие в акуратността на счетоводните баланси на китайските компании предвид забавянето на икономиката, сравнително неясните счетоводни практики и ръста в необслужваните кредити, посочват от Deutsche Bank.

„Не смятаме, че твърдо приземяване е много вероятно в краткосрочен план и все пак виждаме възможност за приятна изненада“, коментира Юлян Чан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:08 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още