fallback

Борсовият срив в Китай повлече и останалите азиатски пазари надолу

Търговията в Поднебесната империя в четвъртък продължи около 15 минути

10:47 | 07.01.16 г.

Борсовата търговия в Китай беше прекратена в четвъртък, след като широкият индекс CSI300 се срина със 7% за втори път тази седмица, съобщи CNBC. Това предизвика спадове на пазарите в региона, които вече бяха започнали слабо заради обезценяването на юана и поевтиняващия петрол.

Основният индекс Shanghai Composite се понижи със 7,32%, когато беше задействана система за прекратяване на търговията, а по-малкият Shenzhen Composite се срина с 8,34%. Процесът за спиране на борсовото търгуване е обвързан с CSI300, който обединява най-големите компании на борсите в Шанхай и Шънджън. Ако измерителят се понижи с 5%, търговията се спира за 15 минути, а ако понижението достигне 7 на сто – борсите спират работа съответния ден. Хонконгският Hang Seng се понижава с 3,09%

Като цяло в четвъртък борсовата търговия в Китай продължи около 15 минути. 

Според Тоби Лоусън, директор на звеното „Глобални пазари“ в Societe Generale Newedge в Австралия, китайската централна банка трябва да е по-последователна в политиките си, за да задържи доверието на инвеститорите. „Ключово за инвеститорите е повече прозрачност при взимането на решенията от страна на централната банка“, обяснява той. „Ако има повече последователност, инвеститорите ще са по-уверени, че китайските власти имат контрол над забавящия се икономически ръст“, допълва Лоусън.

Австралийският индекс ASX 200 се понижи с 2,20%, като спадът при енерийния сектор е над 5%.

Японският Nikkei 225 отчете спад от 2,33%, а южнокорейският Kospi – 1,1-процентово понижение.

Енергийните компании затвориха сесиите рязко надолу. Акциите на Woodside поевтиняха с 5,11%, на Santos – със 7,41%. В Япония акциите на Inpex и Japan Petroleum поевтиняха съответно с 5,18 и 3,13%.

Двете най-големи австралийски минни компании – Rio Tinto и BHP Billiton – записаха спад в цената на акциите си от над 4%.

Производителите на злато обаче отчитат повишения, като при Alacer Gold ръстът е 5,1%, а при Newscrest – 1%. Златото в качеството му на инвестиция убежище при икономическа несигурност достигна седемседмичен рекорд, като спотовата цена достигна 1 099 долара за тройунция.

Акциите на проблемната Toshiba поевтиняха с 3%. В Япония се появи информация, че Sony и Fujifilm обмислят заедно да отправят оферта за закупуване на бизнеса на Toshiba с медицинско оборудване.

В Южна Корея акциите на Samsung Electronics, Samsung SDI и SK Hynix финишираха на червено. Южнокорейските оръжейни компании, чиито акции поскъпнаха рязко предната сесия заради твърдението на Северна Корея, че е изпробвала водородна бомба, отчетоха в четвъртък поевтиняване на акциите между 8,77 и 10,44%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:57 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още