fallback

Китайската централна банка вля близо 20 млрд. долара във финансовата система

Мярката има за цел да успокои инвеститорите след шоковото разпродаване в понеделник, довело до прекратяване на търговията

12:40 | 05.01.16 г. 6

Китайската централна банка е инжектирала 130 милиарда юана (близо 20 милиарда долара) във финансовата система, за да успокои пазарите след шоковото разпродаване в първия ден от борсовата търговия на 2016 г., съобщи MarketWatch, позовавайки се на изявление на банката.

Народната банка е наляла ликвидност чрез обратно изкупуване на седемдневни облигации с лихва 2,25%.

MarketWatch посочва, че в понеделник централната банка реши да не подновява кредитната линия на същата стойност за Китайската банка за развитие с аргумента, че ликвидността е достатъчно висока. Това обаче накара инвеститорите да смятат, че регулаторът се готви да затегне паричната политика като част от намерението да проведе реформа за устойчив ръст на икономиката.

С вливането на средства на финансовите пазари банката изглежда иска да увери инвеститорите, че не е променила политиката си за стимулиране на икономиката, коментира изданието.

В понеделник, първия ден от борсовата търговия на 2016 г., операциите на финансовите пазари бяха прекратени след 7-процентов спад на индексите в резултат на публикуваните незадоволителни макроикономически данни. Във вторник сесията беше динамична, като повечето индекси приключиха на червено, а единствено широкият CSI300 записа ръст от близо 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:06 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още