fallback

След динамична сесия китайските индекси финишираха разнопосочно

Регулаторите твърдят, че системата за прекъсване на търговията, приложена в понеделник, е помогнала за успокояването на пазарите

10:59 | 05.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Борсите в Китай приключиха колеблива сесия, лутайки се между ръстове и повишения, като в крайна сметка индексите на намериха единна посока след черния старт в понеделник, съобщи CNBC.

Основният индекс Shanghai Composite приключи с 0,26% спад, след като за кратко се повиши с 0,95%, а после потъна с 3,2%. По-малкият Shenzhen Composite отчете спад от 1,86%, а широкият CSI300, който обединява най-големите компании на борсите в Шанхай и Шънджън, финишира с 0,28% нагоре.

Хонконгкият Hang Seng изтри печалбите от сутрешната сесия и се понижи с 0,56%.

Според инвестиционната банка Goldman Sachs има и други фактори за разпродажбите в понеделник, които включват опасения за ликвидността в краткосрочен план, отлива на капитали, затягането на паричната политика и бездействието по отношение на икономическите стимули.

Deutsche Bank твърди, че 50-те най-големи основни компоненти в индекса CSI300 са били отговорни за 42% от 7-процентовия спад в понеделник. Това са предимно финансови, индустриални компании и фирми за недвижимо имущество, които много се влияят от макроикономическите развития и политическата динамика.

Китайският регулатор на ценните книжа заяви, че системата за прекъсване на търговията, приложена в понеделник, е помогнала за успокояването на пазарите и за защитата на интересите на инвеститорите. Повечето пазарни анализатори обаче смятат, че именно тази практика – да се спира търговията при 7% спад в индексите, е увеличила паниката сред инвеститорите.

Акциите извън Китай също се търгуваха смесено. Австралийският ASX 200 се понижи с 1,63%, като всички сектори се представиха слабо. Японската борса финишира на червено, като основният индекс Nikkei 225 се понижи с 0,42%. Южнокорейският измерител Kospi записа ръст от 0,61%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:02 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още