fallback

И Бахрейн къса дипломатически връзки с Иран

Правителството е дало срок от 48 часа на иранските дипломати, в който да напуснат страната

13:42 | 04.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След Саудитска Арабия и петролната монархия Бахрейн скъса дипломатическите си отношения с Иран, предава DPA.

Правителството на Бахрейн е дало срок от 48 часа на иранските дипломати, в който да напуснат страната, твърди държавната агенция BNA чрез акаунта си в Twitter.

Арабското кралство Бахрейн е тесен съюзник на съседната Саудитска Арабия. След осъждането на шиитски духовници Риад вече прекрати дипломатическите отношения със шиитския Иран и изтегли дипломатите си от Техеран. 

Напрежението се покачи през последните часове заради екзекуцията на шиитския духовник Шейх Нимр Ал-Нимр, за която Иран предупреждаваше, че “ще струва скъпо” на Саудитска Арабия, припомня Ройтерс. 

Ирански демонстранти щурмуваха посолството на Саудитска Арабия в Техеран рано в неделя, а иранският върховен водач аятолах Али Хаменей заплаши Рияд с "божествено възмездие" заради изпълнението са смъртната присъда на Шейх Нимр Ал-Нимр, яростен противник на управляващото саудитско кралско семейство.

Нимр беше най-отявленият критик на управляващата династия на Саудитска Арабия сред шиитското малцинство. Той се смяташе за лидер на най-младите активисти на шиитите, които изглеждаха уморени от неспособността на по-възрастните да постигнат равенство със сунитите, отбелязва информационната агенция.

Изпълнението на смъртната му присъда, заедно с присъдите на още трима шиити и 43-ма членове на терористичната организация Ал Каида, предизвика гневни протести в източната част на Саудитска Арабия.

Въпреки че повечето от 47-те мъже, убити в най-голямата масова екзекуция на кралството от десетилетия, са сунити, осъдени за атентати на Ал Каида в Саудитска Арабия отпреди години, изпълнението на присъдите на Нимр и другите трима шиити – всички обвинени в участие в стрелба срещу полицията, привличат най-голямо внимание в региона и извън него.

В Ирак, чието шиитското правителство е близко до това на Иран, религиозни и политически фигури поискаха да бъдат прекратени връзките със Саудитска Арабия. Това поставя под въпрос регионалният съюз срещу “Ислямска държава” – терористичната организация, която контролира обширни територии от Ирак и Сирия.

Напрежението между шиитски Иран и консервативната сунитска монархия Саудитска Арабия непрекъснато нараства през последните години, тъй като те подкрепят противоположните сили във войните и политическите конфликти в Близкия Изток. Силната риторика на Техеран е подкрепена и от действията на шиитските съюзници на Иран в региона. Сайед Хасан Насрала, ръководителят на ливанската Хизбула, определи изпълнението на присъдата на шиитския духовник като “послание за кръв”. Муктада Садр, иракски шиитски духовник, пък призова за “гневни протести”.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:00 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още