fallback

Японската централна банка остави програмата си за стимули непроменена

Институцията въведе нов план за изкупуване на борсово търгувани фондове - оперативни промени, които според банката не са допълнителни стимули

10:31 | 18.12.15 г.

Японската централна банка (ЯЦБ) остави основната си цел за разширяване на паричната основа непроменена, но въведе оперативни промени в плана си за изкупуване на държавни облигации, борсово търгувани фондове и инвестиционни тръстове за имоти, съобщи Bloomberg.

Банката продължава да изкупува активи на стойност 80 трилиона йени (650 милиарда долара) годишно и това беше очаквано от почти всички 42-ма икономисти, анкетирани от агенцията.

„Банката ще изкупува борсово търгувани фондове и инвестиционни тръстове за имоти, така че дължимите суми ще се увеличават със съответно 3 трилиона и 90 милиарда йени годишно“, пише в изявлението.

Първоначално пазарите приеха новината като неочаквано облекчаване в паричната политика и доларът рязко поскъпна до 123,55 йени, но към 9:45 часа българско време се върна до 121,80 йени, след като стана ясно, че банката просто въвежда нова програма за изкупуване на борсово търгувани фондове. 

ЯЦБ освен това реши да увеличи до 300 милиарда йени годишно (2,4 милиарда долара) изкупуването на акции на компании, които активно инвестират и повишават заплатите на служителите си.

На пресконференцията си управителят Харухико Курода подчерта, че промените не са допълнителни облекчения и заяви, че сегашната програма работи, като японската икономика е напът към постепенно възстановяване.

Според него бизнес нагласите са на благоприятно ниво и макар че има някои слаби места в икономиката, инфлацията се очаква да достигне 2% през второто полугодие на 2016 г.

Оперативните промени са били предприети, за да се подобри реакцията при рискове. Освен поевтиняващия петрол Курода посочи забавянето на китайската икономика като потенциална опасност. Според управителя на централната банка обаче по-слабият ръст в развиващите се пазари няма да застраши постигането на целевата инфлация от 2%.

„Това са полезни мерки, но няма да доведат до особена промяна на практика“, казва Марсел Тиелиан, старши икономист за Япония в Capital Economics.

Банката ще продължи активно да изкупува държавни облигации (основен инструмент за разширяване на паричната основа). Периодът на погасяването на тези ценни книжа ще бъде удължен до 7 - 12 години.

„ЯЦБ удължава матуритета на държавните облигации, за да покаже, че засега няма да затяга програмата за стимули“, смята Джунко Нишиока, главен икономист за Япония в Sumitomo Mitsui Banking Corp в Токио. „След като модифицираха политиката си през декември, те ще видят как ще се развият нещата“, допълва тя и казва, че не очаква допълнителни облекчения през януари.

Bloomberg припомня, че в сряда Федералният резерв на САЩ увеличи основния си лихвен процент за пръв път от 9 години насам, което подчертава различните политики на централните банки на двете държави. Това може да окаже допълнителен натиск над йената. Японската валута поевтиня с около 30%, откакто премиерът Шиндзо Абе пое властта през 2012 г. с план за съживяване на икономиката.

По-слабата йена обаче не помогна на износа, а през третото тримесечие на тази година Япония на косъм избегна рецесията.

Политиката на централните банки сред решението на Фед да вдигне лихвите, значението на решението за световната икономика, за развиващите се пазари, както и за цената, по която се финансира българското правителство, са част от темите в седмичното обзорно пазарно предаване „InvestOr“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Тази неделя, 20 декември, от 20 часа, темите коментират финансовият министър в периода 2013-2014 г. Петър Чобанов и главният икономист на UniCredit за Централна и Източна Европа Любомир Митов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:51 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още