fallback

Азиатските борси приветстваха повишението на лихвените проценти в САЩ

Подемът се наблюдава въпреки опасенията, че по-високите лихви може и да натежат на пазарите

11:08 | 17.12.15 г.
Автор - снимка
Създател

Азиатските пазари приветстваха решението на Федералния резерв на САЩ да започне да затяга паричната политика и приключиха на зелена територия в четвъртък, съобщава CNBC. Wall Street също реагира положително на историческото повишаване на лихвените проценти в САЩ.

Подемът на азиатските борси се наблюдава въпреки опасенията на редица анализатори, че по-високите лихви в САЩ могат да натежат на пазарите в Азия.

Китайският индекс Shanghai Composite се повиши с 1,84%, а Shenzhen Composite записа ръст от 2,7%. Хонкогският Hang Seng добави 0,52%.

Инвестиционните посредници и банките в Китай отчетоха ръст в цената на акциите. 

Междувременно хонконгската комисия по паричната политика последва хода на Фед и повиши лихвения си процент с 25 базисни пункта до 0,75%. Тъй като хонконгската валута е фиксирана спрямо долара, паричнатa политика в специалния административен район следва тази в САЩ.

Заради опасенията, че повишението ще навреди на пазара на имоти, акциите на имотните компании се търгуваха смесено. Hysan Development отчете спад в пазарната си оценка от 1,7%, a Henderson Land – повишение от 2,16%.

Японският индекс Nikkei 225 се повиши с 1,59%, като повечето сектори затвориха на зелена територия.

По-рано в четвъртък властите публикуваха данни за търговския баланс на Япония. Износът пада с 3,3% на годишна база през ноември, докато анализатори очакваха понижение от 1,5%.

В Южна Корея индексът Kospi завърши сесията с 0,43% нагоре, като основните компоненти се търгуваха смесено. Акциите на Samsung Electronics поевтиняха с 0,69%, а тези на Posco – с 0,9%. Hyundai Motor отчете 1,63% ръст на пазарната си оценка.

Австралийският индекс S&P ASX 200 добави 1,46%, като повечето сектори приключиха на зелена територия.

Четирите най-големите банки - ANZ, Commonwealth Bank of Australia, Westpac и NAB – записаха поскъпване на акциите между 1,97 и 2,29%. Акциите на Rio Tinto поскъпнаха с 0,79%, а тези на BHP Billiton поевтиняха с 0,93%.

Производителите на желязна руда отчетоха леки понижения в цените на акциите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:58 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още