fallback

Китай ще получи кредит от 300 млн. долара за справяне със замърсяването

Лошото качество на въздуха застрашава здравето на населението и устойчивия растеж, посочва Aзиатската банка за развитие

10:14 | 11.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Китай ще получи 300 млн. долара кредит от Азиатската банка за развитие, за да се с прави с опасните нива на замърсяването в Пекин и региона, съобщи BBC.

Лошото качество на въздуха е достигнало толкова сериозни нива, че застрашава здравето на населението и устойчивия растеж, смята банката.

Кредитът трябва да допринесе и за намаляване на употребата на въглища в региона. BBC посочва, че Китай е най-големият замърсител в света.

В Пекин и околността живеят над 100 милиона души, а регионът генерира около 10% от брутния вътрешен продукт на икономика номер две в света.

„Нашето съдействие трябва да помогне за намаляване на емисиите, подсилване на регулаторната рамка и капацитет за мониторинг и прилагане на регулациите“, казва Сатоши Ишии, експерт по градско развитие в Азиатската банка за развитие.

Банката посочва, че кредитът ще бъде допълнен от програма за съфинансиране от германската банка за развитие KfW на стойност 150 млн. евро (164 млн. долара).

По-рано тази седмица властите в Пекин за пръв път използваха „червен сигнал“ във връзка с високи нива на замърсяване в столицата. Предупреждението беше дадено в понеделник и беше в сила до четвъртък.

То е част от система за оценяване на качеството на въздуха, приета преди две години. Училищата в Пекин бяха затворени, външните строителни дейности – спрени, бяха наложени ограничения за автомобилите в движение, а някои фабрики трябваше да прекратят дейност.

Въпреки инвестициите във възобновяеми енергийни източници Китай все още зависи от въглища за генериране на над 60% от енергията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:11 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още