fallback

Акциите на азиатските пазари се търгуваха смесено

Някои индекси се повишиха заради ръста в цените на петрола

11:16 | 03.12.15 г.

Индексите на азиатските пазари компенсираха част от пониженията, след като цените на петрола отчетоха ръстове в четвъртък, но акциите се търгуваха смесено в очакване на ключови събития извън региона, съобщи CNBC. По-късно днес се очаква Европейската централна банка да разшири програмата си за стимули, а в петък във Виена е срещата на ОПЕК.

Основният китайски индекс Shanghai Composite затвори сесията с 1,37% ръст, а по-малкият Shenzhen Composite се повиши с 2,5%. Индексът на стартъпите ChiNext записа повишение от 3,5%, а CSI300, който обединява най-големите публични компании на борсите в Шанхай и Шънджън, добави 0,73%.

Акциите на компаниите във финансовия сектор се търгуваха смесено, а тези на банките – на зелена територия. Акциите на енергийните компании също поскъпнаха заедно с ръста в цените на петрола.

Японският индекс Nikkei 225 приключи търговията почти без промяна – с ръст от 2 пункта (0,01%), тъй като инвеститорите остават предпазливи, предвид това, колко е крехка японската икономика. В сряда заместник управителят на централната банка Кикуо Ивата заяви пред бизнес лидери в Окаяма, че банката е готова да облекчи още повече паричната си политика, ако затрудненията в развиващите се пазари се отразят зле на възходящата тенденция при инфлацията.

Южнокорейският индекс Kospi се понижи с 15 пункта (0,8%). Акциите на сините чипове и технологичните компании се търгуваха с понижения. При Samsung Electronics спадът е 0,77%, при производителят на стомана Posco – 0,86%, а акциите на Hyndai Motor поскъпнаха с 0,66%.

Австралийският индекс S&P ASX 200 са понижи с 23 пункта (0,44%). Компаниите в минната индустрия пострадаха, след като цените на желязната руда паднаха до 10-годишно дъно. Акциите на Fortescue, BC Iron и Mount Gibson се търгуваха с понижения между 2,2 и 4%.

Тези на Rio Tinto и BHP Billiton поевтиняха между 1,9 и 2,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:29 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още