fallback

Азиатските индекси приключиха седмицата на червена територия

Китайският Shanghai Composite записа спад от 1,4% в петък

12:05 | 13.11.15 г.

Азиатските индекси приключиха седмицата на червена територия след резките спадове в цените на суровините и на фона на все по-големите очаквания, че Федералният резерв на САЩ ще вдигне лихвените проценти през декември, съобщи CNBC.

Цените на петрола достигнаха най-ниските си нива от над два месеца насам, след като властите в САЩ съобщиха за поредния ръст в резервите. На азиатските пазари американският суров петрол WTI се търгуваше с 0,5% понижение за 41,55 долара за барел.

Златото достигна в петък шестгодишно дъно, а цената на медта падна до най-ниското си ниво от над шест години, до голяма степен заради силния долар и тревогите за китайската икономика.

В САЩ основните индекси на Wall Street записаха понижения от по над 1% в четвъртък, което е най-слабото дневно представяне от 28 септември.

Основният китайски индекс Shanghai Composite приключи търговията в петък с 1,4% спад, като най-много натежаха книжата на компаниите, чиито дейности са пряко свързани със суровините. С по 5% поевтиняха акциите на Baoshan Iron & Steel Co и China Northern Rare Earth. Акциите на PetroChina и Sinopec поевтиняха със съответно 1,9 и 2,1%.

Хонконгският индекс Hang Seng се понижи с 2,2%, след като производителят на алуминий Rusal отчете 11% спад в печалбата за третото тримесечие и акциите му поевтиняха с 2,4%.

Японският индекс Nikkei 225 записа спад от 0,5%, но интересът към акциите на банките компенсира част от спада.

Акциите на Mitsubishi UFJ Financial Group поскъпнаха с 1,5%, след като компанията обяви план за обратно изкупуване на акции на стойност 100 милиарда йени.

Акциите на Toshiba се сринаха с 5,9%, след като електронният гигант потвърди, че Westinghouse отчита загуби през 2012 и 2013 г.

Австралийският индекс S&P ASX 200 отчете понижение от 1,5% и достигна най-ниското си ниво от 2 октомври, най-вече заради незадоволителното представяне на компаниите в сектора на ресурсите.

Южнокорейският индекс Kospi записа спад от 1% и приключи търговията близо до шестседмично дъно. Акциите на Kia Motors и Hyundai Motor поевтиняха с над 2%.

Малайзийската икономика нарасна с най-бавния си темп от над две години през третото тримесечие – 4,7% и основният индекс KLCI записа спад от 0,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:46 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още