fallback

Азиатските индекси не намериха единна посока след изказването на Йелън

Председателят на Фед сигнализира, че вдигането на лихвите може да се случи още през декември

12:39 | 05.11.15 г.
Автор - снимка
Създател

Акциите на азиатските борси се търгуваха смесено, след като председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън сигнализира, че лихвените проценти може да бъдат увеличени през декември, ако макроикономическите данни са подходящи, съобщи CNBC.

Йелън направи коментарите по време на изслушването й пред Комисията за финансови услуги в Камарата на представителите. Тя подчерта, че икономиката върви добре и вътрешното потребление расте със солиден темп.

След изказването й основните индекси на борсите в САЩ приключиха търговията с понижения. Dow Jones Industrial Average и широкият измерите S&P 500 затвориха сесията съответно със спадове от 0,3 и 0,4%. При технологичния бенчмарк Nasdaq нямаше изменения. Заради срива от над 3% в цената на петрола акциите на енергийните компании поевтиняха и това също натежа на индексите.

На азиатските борси японският индекс Nikkei приключи търговията с 1% ръст, до известна степен благодарение на поскъпването на долара спрямо йената заради увеличените шансове за вдигане на лихвите през декември. Акциите на Japan Tobacco скочиха със 7,1%, след като компанията повиши прогнозата си за приходите.

Акциите на Takata се сринаха с 25,2% до най-ниско ниво от април 2009 г., след като Honda Motor заяви, че повече няма да ползва продуктите ѝ за въздушни възглавници.

Основният китайски индекс Shanghai Composite ограничи повишенията и в крайна сметка приключи търговията с 1,9% ръст. Измерителят CSI300, който обхваща най-големите компании, листанти на борсите в Шанхай и Шънджън, се повиши с 2,1%, а индексът на стартъпите ChiNext записа спад от 0,7%. Хонконгският Hang Seng приключи сесията с леко понижение.

China Southern Airlines компенсира по-ранните загуби и акциите й поскъпнаха с 4,7% на борсата в Шанхай, незасегнати от новината, че директорът на компанията Съ Сиенмин е разследван от антикорупционните власти.

Австралийският индекс S&P ASX 200 се понижи с 0,9% до голяма степен заради незадоволителното представяне на банките.

Минните компании пострадаха заради падащите цени на желязната руда, като акциите на BHP Billiton и Rio Tinto поевтиняха съответно с 0,8 и 1,4%.

Южнокорейският индекс Kospi се понижи с 0,2%, като на стойността му натежаха Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering и Hyundai Mipo Dockyard, чиито акции поевтиняха с над 2%.

Индонезийският индекс JKSE записа спад от 0,4%, след като БВП през третото тримесечие се оказа под очакванията. Икономиката на Индонезия нараства с 4,73% на годишна база през периода юли-септември, докато икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозирага ръст от 4,79%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:03 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още