fallback

Азиатските борси приключиха търговията на зелена територия

Повечето индекси записаха отчетливи повишения благодарение на силния дебют на Japan Post и на стабилните данни за услугите от Китай

11:42 | 04.11.15 г.

Индексите на азиатските пазари записаха отчетливи ръстове в сряда след дебюта на Japan Post на борсата. Добрите макроикономически данни от Китай пък стимулираха апетита за риск в региона, съобщи CNBC.

Японският индекс Nikkei 225 отчете едно от най-големите повишения – 1,3%, благодарение на стабилния дебют на Japan Post Holdings и двете й финансови компании. Акциите на холдинговата компания поскъпнаха с 16% до 1623 йени (13,40 долара) за брой към 10:52 сутринта местно време в сряда в Токио. Банковото подразделение отчете ръст от 14% до 1653 йени (13,65 долара), а застрахователното – от 42% до 3120 йени (25,76 долара). Бенчмаркът Topix също отбеляза повишение от 1,5%.

Китайските индекси се повишиха, стимулирани от данните за активността в сектора на услугите, която през октомври се е повишила с най-бързия си темп от три месеца насам.

Във вторник президентът Си Дзинпин заяви, че икономическият ръст в Китай няма да падне под 6,5% през годините до 2020 г.

„Пазарите и инвеститорите реагират на някои уверяващи коментари от страна на властите, както и на стабилни показатели за макроикономическата обстановка“, казва Хавиер Денис, глабален стратег в SG Securities. “В краткосрочен план се насочваме към подем в края на годината, но в дългосрочен план все още има рискове от забавяне на китайската икономика, както и когато Фед вдигне лихвите”, допълва той.

Основният индекс Shanghai Composite затвори търговията с 4,3% ръст, а CSI300, който обединява големите компании, листнати на борсата в Шанхай и Шънджън, скочи с 4,7%.

Хонконгският Hang Seng ограничи повишенията от търговията през деня и в крайна сметка затвори сесията с 2% ръст.

Тайванският индекс Taiex нарасна с 1,7% до най-високото си ниво от три месеца насам, до голяма степен благодарение на поскъпването на акциите на технологичните компании.

Австралийският индекс S&P ASX 200 приключи търговията на червено, като банките Westpac, National Australia Bank и Australia and New Zealand Banking записаха спадове между 0,1 и 0,6% в цената на акциите си, а тези на Commonwealth Bank of Australia поскъпнаха с 0,1%.

BHP Billiton ограничи поскъпването на 2%, а Rio Tinto и Fortescue Metals затвориха сесията със съответно 0,5 и 1,4% повишение в цената на акциите.

Южнокорейският индекс Kospi добави 0,2%, като рафинериите SK Innovation, S-Oil и GS Holdings записаха повишения между 0,9 и 3,8% в цената на акциите си.

Hyundai Motor обяви в сряда, че ще произвежда нов луксозен модел автомобил Genesis, след което акциите на компанията поскъпнаха с 2%. Тези на Kia Motors обаче поевтиняха с 1%.

Тайландският бенчмарк SET се повиши с 0,6% преди изявлението на централната банка за паричната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:38 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още