fallback

Решението на Фед не развълнува азиатските пазари

Пазарите очакват и решението на Японската централна банка за лихвените проценти в петък

11:54 | 29.10.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Акциите на азиатските пазари извън Китай и Япония поевтиняха в четвъртък, след като Федералният резерв на САЩ обяви, че оставя лихвените нива непроменени, но сигнализира, че може да вдигне ставките на следващото заседание през декември, предава CNBC.

„Пазарите, икономистите, коментаторите и хората на улицата преминаха през всички аспекти на изявлението на Фед и изглежда всички заключиха, че Федералната комисия за отворения пазар ще спази обещанието си да вдигне лихвите през декември. Това наистина е еднственото заключение от това равнодушно изявление“, казва Еван Лукас, пазарен стратег в IG.

Wall Street прие положително сигналите от Фед, но това не помогна за подобряване на нагласите на азиатските борси.

Основният японски индекс Nikkei 225 се повиши с 0,2% след смесена търговия, която изглежда не се повлия кой знае колко от изненадващите положителни данни за ръста в индустриалното производство.

Компаниите за търговия с ценни книжа натежаха най-много на индекса, след като отчетите им показаха по-ниски от очакваното печалби. Акциите на Nomura Holdings и Daiwa Securities поевтиняха с 3%. При акциите на Nintendo имаше понижение от 9%, след като компанията отложи дългоочакваното пускане на новата видеоигра за смартфони за март 2016 г.

Спадовете бяха компенсирани от поскъпване на акциите на компаниите в сферата на машиностроенето.

Южнокорейският индекс Kospi се понижи с 0,4%. Акциите на Samsung Electronics ограничиха повишението от 1,3%, като по-рано в сесията акциите на компанията скочиха с 6,4%, което беше най-високото ниво от 4 май. Технологичният гигант обяви първия си ръст в печалбата на годишна база от осем тримесечия насам, както и план да изкупи обратно акции на стойност 11,3 трилиона вона (около 9,8 милиарда долара).

Китайските индекси записаха леки повишения, като основният Shanghai Composite приключи търговията с 0,4% ръст. Финансовите копмании натежаха най-много, като Bank of China, Bank of Communications и Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) записаха понижения на акциите между 0,4 и 0,8%.

Хонконгският Hang Seng отчете спад от 0,4%, което е най-ниското ниво от една седмица насам.

Австралийският индекс S&P ASX 200 се понижи с 1,3%, като обърна тенденцията за ръст от началото на сесията, след като имаше разпродаване на акции във сектора на финансите и на ресурсите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:04 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още