fallback

Азиатските борси започнаха седмицата със смесена търговия

Китайският основен индекс Shanghai Composite затвори с 0,1% понижение, като по-голямата част от загубите бяха в края на сесията

11:49 | 19.10.15 г.

Азиатските акции се търгуват смесено в понеделник, след като макроикономическите данни показаха, че през третото тримесечие китайската икономика нараства с 6,9% на годишна база при средна прогноза от 6,8 на сто, съобщи CNBC.

И все пак още редица данни говорят за продължаваща слабост. Индустриалното производство бележи ръст от 5,7% през септември на годишна база, като очакванията бяха за 6,0 на сто.

Инвестициите във фиксирани активи, които са основен двигател за втората най-голяма икономика в света, са нараснали с 10,3 на сто през през първите девет месеца на годината спрямо същия период на миналата година при средна прогноза за увеличение от 10,8%. Това е най-бавният темп на ръст от 2000 г. насам, изчислява Bloomberg.

„Трудно е да бъдеш прекалено оптимистично настроен, особено предвид редицата икономически данни, публикувани днес“, казва Ангъс Никълсън, пазарен анализатор в IG. “Все пак пазарите бяха окуражени от данните, които бяха над прогнозите и показаха, че китайската икономика не се е забавила чак толкова”, допълва той.

Китайският основен индекс Shanghai Composite затвори с 0,1% понижение, като по-голямата част от загубите бяха в края на сесията. Акциите на Bank of China и Agricultural Bank of China поевтиняха с по 0,3%, a тези на Bank of Communications поскъпнаха с 0,8%. 

Индексът CSI300 на най-големите листнати компании на борсите в Шанхай и Шънджън остана стабилен, а по-малкият Shenzhen Composite записа ръст от 0,1%. Хонконгският Hang Seng отчете спад от 0,2%.

Японският Nikkei 225 се върна обратно на червена територия с понижение от 0,9%. Компаниите, тясно зависими от Китай, отчитат спадове: акциите на JFE Holdings поевтиняват с 3,2%, а тези на Nippon Steel и Sumitomo Metal – с 2,3%. Производителят на строително оборудване Komatsu записва спад от 1,8%.

Финансовите компании продължиха да записват загуби след краткотрайното поскъпване на акциите в средата на търговията. Mitsubishi UFJ Financial Group и Sumitomo Mitsui Financial Group отчитат спад от по 1%, а Nomura Holdings – 0,7% понижение.

Добро беше представянето на Nintendo, чиито акции поскъпнаха с близо 2% след новината от петък, че компанията е изпратила на разработчици първа версия на софтуер от новата си конзола, известна само с кодовото си име NX.

Акциите на Tokyo Electric Power скачат с 3,4%, след като Nikkei business daily съобщи, че компанията ще емитира облигации за пръв път от шест години насам, като така ще си осигури финансиране от 330 милиарда йени (2,77 милиарда долара) през фискалната 2016 г.

Австралийският индекс S&P ASX 200 затвори почти непроменен, със съвсем леко понижение. Междувременно австралийският долар поскъпна и се търгуваше за 0,7275 щатски долара. Преди данните за китайската икономика курсът беше 0,7241 долара.

Южнокорейският индекс Kospi затвори търговията без промяна. Акциите на Samsung Electronics и SK Hynix поевтиняха с близо 1%, а тези на производителя на стомана Posco отчитат спад от 1,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:03 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още