fallback

Сигнали за още стимули в Китай насърчиха азиатските борси

През уикенда китайската централна банка обяви, че ще разшири пилотната програма за кредитиране на търговските банки

12:47 | 12.10.15 г.
Автор - снимка
Създател

Фондовите борси в Китай приключиха сесиите в първия ден на новата седмица с ръстове от над 3 на сто. Причината са спекулации за засилена държавна помощ за икономиката. Плановете на китайската централна банка (PBoC) за ново облекчаване на паричната политика насърчиха индексите в Шанхай и Хонконг, предава CNBC.

Shanghai Composite се повиши с 3,2 на сто – най-високият ръст от 24 август, а за Hang Seng растежът е от 1 на сто. По-малкият китайски Shenzhen Composite се изстреля с 4,2 на сто. Борсата в Токио остава затворена заради национален празник. 

През уикенда PBoC обяви, че ще разшири пилотната програма за предоставяне на кредити от централната банка на търговските банки до още седем провинции от сегашните само две. Програмата предвижда банките да могат да депозират в Централната банка определени активи като обезпечение за заеми. С тези пари се очаква търговските банки да могат да разширят кредитирането.

"Пазарът тълкува мярката като китайската версия на количествените облекчения (QE)", заяви Джаки Джан, анализатор в BOC International. Неговият колега Циен Цимин от Shenyin Wanguo Securities предупреждава обаче, че възходящата тенденция може бързо да свърши, ако икономическите данни за септември и тримесечните отчети на местните борсово котирани дружества, които ще бъдат публикувани през следващите дни, са слаби. Като се има предвид очакването, че икономиката се влошава, е уместен въпросът дали повишаването на цените на акциите е устойчиво, добавя той.

Корейският индекс Kospi загуби във финалните минути на търговията големия си ръст, но успя да приключи сесията на зелено, с нарастване от 0,10%. Брокерските къщи са топ печелившите днес, като книжата на Daewoo Securities се изстреляха със 7,7 на сто, докато акциите на Samsung Securities и Mirae Asset Securities поскъпнаха с 4,6 и 5,9 на сто съответно.

В Сидни обаче инвеститорите решиха да прибират печалбите си, което доведе до среден спад на курсовете от 0,8%. Австралийският фондов пазар, който се доминира от енергийни компании, се възползва през изминалата седмица от възстановяването на цените на суровините, а сега инвеститорите касират, твърдят анализатори.

Австралийският индекс S&P ASX 200 прекъсна петдневната победна серия и отчете спад от 0,89%. Книжата на Commonwealth Bank of Australia се обезцениха с 1,2 на сто, докато National Australia Bank, Westpac и Australia and New Zealand Banking загубиха между 0,4 и 1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:52 | 25.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още