fallback

Азиатските борси продължават седмицата на червено

Китайският индекс Shanghai Composite се срина в последния половин час и затвори с 2,2% надолу

10:58 | 23.09.15 г.

Акциите на азиатските борси приключиха на тъмночервено в сряда, след като предварително проучване показа спад на производствения сектор на Китай до 47 пункта през септември, най-ниските му нива от 78 месеца, възобновявайки опасенията за здравето на втората най-голяма икономика в света, съобщава CNBC.

Основните американски индекси се сринаха с над 1% във вторник, като секторът на суровините бе най-сериозно ударен сред силно разпродаване на фона на новите опасения около икономическото забавяне на Китай.

Китайският индекс Shanghai Composite отчете сериозен спад през последните 30 минути търговия, затваряйки с 2,2% надолу, като разпродаването бе концентрирано сред сините чипове.

Брокерските къщи също отбелязаха големи загуби. Акциите на Citic Securities, Haitong Securities и China Merchants Securities поевтиняха с по над 4%.

Банковият сектор също бе ударен, като цените на акциите на Bank of China и Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) спаднаха с по повече от 1%, а тези на PetroChina се сринаха с 2,1%.

Сред останалите бенчмаркове индексът на сините чипове CSI300 потъна с 2,3%. По-малкият индекс Shenzhen Composite също отбеляза спад от 0,8%, а този на стартъп компаниите ChiNext успя да заличи загубите и да завърши с 0,2% нагоре.

В Хонконг индексът Hang Seng се срина 2,4% до най-ниското си ниво от 8 септември насам, а акциите на Citic Securities се сринаха с 5,2%.

Пазарите в Япония останаха затворени заради официални празници и ще отворят отново в четвъртък.

Австралийският индекс S&P ASX 200 ускори спада си в края на сесията, приключвайки на най-лошите си нива от последните две седмици, след като последните данни от Китай – най-големия търговски партньор на Австралия, още веднъж задълбочи опасенията за стабилността на икономиката на страната.

Повечето сектори на борсата в Сидни отчетоха загуби в сряда. Акциите на четирите големи банки поевтиняха с между 2,3% и 3,7%, а новото слабо представяне на суровините се отрази изключително негативно и на сектора на суровините.

Цената на акциите на BHP Billiton потъна с 4,4% на фона на плановете на минната компания да събере пари с хибридни ценни книжа.

Междувременно австралийският долар се понижи с 0,7% до 0,7038 спрямо американския долар, най-ниското му ниво от 10 септември насам.

Южнокорейският индекс Kospi финишира на най-ниските си равнища от седмица насам със спад от 1,9%.

Цената на акциите на Samsung Electronics се понижи с 1,2%, а акциите на Hyundai Motor се сринаха с 4,3% на фона на последните развития в автомобилния сектор.

Акциите на Kia Motors и доставчикът на автомобилни части Hyundai Mobis поевтиняха съответно с 3,4% и 2,5%, но логистичната компания Hyundai Glovis пък успя да заличи загубите и завърши с 1% нагоре.

В подкрепа на позитивната тенденция цената на акциите на производителя на канцеларски материали Monami също скочи с 30%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:06 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още